Ryżowianka z kakao i bananem

927

Znudziła Ci się poranna owsianka? To może czas spróbować ryżowiankę? Można ją przygotować albo na mleku, albo na wodzie, ja dziś przedstawiam Wam opcję numer dwa. Dodatki wybierz sam, chyba, że tak jak ja, uwielbiasz połączenie banana i kakao – to ten przepis jest dla Ciebie. Ta propozycja to także idealne śniadanko dla najmłodszych ale sprawdzi się także jako deser. Oto pyszna ryżowianka z kakao i bananem.

ryżowianka z kakao i bananem

Ryżowianka z kakao i bananem – składniki (2 porcje):

  • 80g ryżu basmati,
  • 1 banan,
  • 1 łyżeczka kakao 100%,
  • 0,5 łyżeczki miodu.

Ryżowianka z kakao i bananem – sposób przygotowania

  1. Najpierw ryż ugotuj według przepisu z opakowania.
  2. Następnie wymieszaj go z miodem i posyp kakao.
  3. Podawaj z pokrojonym w plasterki bananem.

JEDNA PORCJA TO:
około 211kcal
Białko: 3,6g
Węglowodany: 48,5g
Tłuszcz: 0,5g
Błonnik pokarmowy: 1,7g
Ładunek glikemiczny: 30,6

Jak widzicie ryż wcale nie musi być podawany tylko do obiadu. Sprawdzi się idealnie także w słodkiej, deserowej wersji.

Ten posiłek to także fajna propozycja przed snem. Więcej na temat roli węglowodanów w zapewnieniu głębokiego odpoczynku przeczytacie tutaj.

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij