Kakaowa komosanka na ciepło z borówkami

420

Kochani, serdecznie zapraszam Was na przepyszne danie, które oczywiście powstało przypadkiem. Ostatnio to właśnie takie spontaniczne przepisy są na liście moich ulubionych. Wczorajsza pogoda była dość dołująca, zatem postanowiłam się nieco ożywić czymś kakaowym. Nie wiem jak dla Was, ale u mnie smak kakaowy przy deszczowej pogodzie sprawdza się doskonale. Akurat miałam w lodówce nieco ugotowanej komosy ryżowej z poprzednich dni i postanowiłam dać jej drugie życie. Tak właśnie powstała kakaowa komosanka na ciepło z borówkami. Mocno odżywczy posiłek o niskim indeksie glikemicznym, bez cukru, bez glutenu, bez laktozy. Niebo w gębie! Serdecznie zachęcam do wypróbowania nowego przepisu.

Kakaowa komosanka na ciepło z borówkami
Kakaowa komosanka na ciepło z borówkami

Co warto wiedzieć o komosie ryżowej?

Komosa ryżowa, znana także jako quinoa, to roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Jest ceniona za swoje wartości odżywcze i wszechstronność w kuchni.

  • zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, co czyni ją kompletnym źródłem białka i dzięki temu jest szczególnie ceniona przez wegetarian i wegan,
  • zawiera dużą ilość cennego błonnika, co sprzyja zdrowiu układu pokarmowego, pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi i wspiera utratę masy ciała,
  • komosa ryżowa jest bogata w: magnez, żelazo, potas, wapń, fosfor, cynk oraz witaminy z grupy B, witaminę E i przeciwutleniacze,
  • quinoa jest naturalnie bezglutenowa, co sprawia, że jest idealnym wyborem dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu,
  • dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, quinoa pomaga w stabilizacji poziomu cukru we krwi,
  • dzięki zawartemu magnezowi i błonnikowi regularne spożywanie komosy ryżowej stanowi wsparcie dla układu sercowo-naczyniowego.

Kakaowa komosanka na ciepło z borówkami – składniki (1 porcja):

  • 3 łyżki ugotowanej wcześniej komosy ryżowej,
  • 1-2 łyżeczki kakao 100% (w zależności jak bardzo kakaowe danie chcecie otrzymać),
  • łyżeczka oleju kokosowego lub masła,
  • łyżka płatków migdałowych,
  • garść borówek,
  • około 1/2 szklanki wody,
  • szczypta sproszkowanej stewii lub innego słodzika albo miodu (opcjonalnie).
Kakaowa komosanka na ciepło z borówkami

Sposób przygotowania

Na oleju kokosowym podduś borówki wraz z kakao i opcjonalnie stewią lub innym słodzikiem. Podlej wodą i chwilkę podgotuj.

Kakaowa komosanka na ciepło z borówkami

Później dodaj ugotowaną wcześniej komosę i całość wymieszaj. Gotowe danie przełóż do pucharka i posyp płatkami migdałowymi. Zjadaj jeszcze na ciepło! 🙂

Danie to:
około 315 kcal
Białko: 9,6g
Węglowodany: 42,3g
Tłuszcz: 12,9g
Błonnik pokarmowy: 5,9g
Ładunek glikemiczny: 11,6 (IG = 31,8)

W moim sklepie internetowym znajdziesz coś, co może Cię zainteresować 🙂 E-book dla osób wykluczających z diety gluten, laktozę, cukier i słodziki, a jednak lubiących zjeść od czasu do czasu coś słodkiego 🙂

słodycze bez cukru, słodzików, glutenu i laktozy

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij