Kochani, dzisiejszy przepis został zainspirowany wiadomością od mojej podopiecznej. Kilka modyfikacji i mamy całkiem zdrowe i przepyszne placuszki z serka wiejskiego i babki jajowatej. Serdecznie zachęcam do wypróbowania! W sam raz dla małych i dla dużych. Ja akurat przygotowałam je z dodatkiem borówek, ale sprawdzą się doskonale także maliny, czy truskawki.
Babka jajowata – co to takiego?
Babka jajowata jest rośliną pochodzącą z Indii i Iranu, której nasiona i łuski są szeroko wykorzystywane w medycynie naturalnej oraz w diecie. W kuchni może zastąpić tradycyjną mąkę, a dodatkowo wzbogaci naszą dietę w cenny błonnik pokarmowy. Babka jajowata posiada szereg właściwości zdrowotnych:
- znana jest z wysokiej zawartości błonnika rozpuszczalnego, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego,
- łuski babki jajowatej są często stosowane jako łagodny środek przeczyszczający, pomagający w leczeniu zaparć,
- błonnik z babki jajowatej może pomóc w stabilizacji poziomu cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z zaburzeniami glikemii,
- ze względu na zdolność do zwiększania uczucia sytości, babka jajowata może wspierać proces odchudzania,
- regularne spożywanie babki jajowatej może pomóc w obniżeniu poziomu „złego” cholesterolu (LDL).
Łuski babki jajowatej można dodawać do jogurtów, płatków śniadaniowych, smoothie, zup czy sałatek. Można ją także stosować jako naturalny zagęszczacz do sosów i zup. Świetnie sprawdzi się także do wypieków, np. chleba bezglutenowego, aby poprawić jego strukturę. Można także posypywać nią kanapki.
Z uwagi na jej właściwości pęczniejące należy zawsze przy stosowaniu babki jajowatej pić dużo wody, aby uniknąć ryzyka zatorów w przewodzie pokarmowym. Nie będzie to dobry produkt dla osób z pewnymi schorzeniami, np. zwężeniem przełyku czy jelit.
Placuszki z serka wiejskiego i babki jajowatej – składniki (2 porcje):
- 200g serka wiejskiego,
- 2 jajka,
- 1 dojrzały banan,
- 5 łyżek babki jajowatej,
- garść borówek,
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub masła klarowanego) do smażenia.
Sposób przygotowania
Najpierw włóż do naczynia banana, jajka, serek wiejski oraz babkę jajowatą i całość zblenduj na gładkie ciasto.
Jeśli chcesz możesz wmieszać także owoce lub podawać je osobno z placuszkami. Ja połowę zrobiłam z borówkami w cieście, a połowę bez. Następnie na patelni rozgrzej równomiernie olej kokosowy i nakładaj łyżką placuszki.
Smaż na rumiany kolor z obu stron. Z przepisu powstanie około 12-16 placuszków (w zależności od wielkości nakładanej porcji ciasta). Na koniec odsącz placuszki z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika.
Jedna porcja (połowa z podanych składników) to:
około 349 kcal
Białko: 18,3g
Węglowodany: 31,9g
Tłuszcz: 19,3g
Błonnik pokarmowy: 12,9g
Ładunek glikemiczny: 9,2 (IG = 48,4)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂