Kochani, zapraszam Was na coś nietuzinkowego, nowego i oczywiście pysznego. Kalafiornica, czyli jajecznica inaczej. Lepiej? Przekonajcie się sami! Danie bardzo sycące, z niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym. Świetny pomysł na wykorzystanie jajek w niecodzienny sposób. Posiłek idealny dla osób na dietach niskowęglowodanowych, np. mojej diecie gotowej “Low carb po prostu”. Serdecznie zachęcam do wypróbowania nowych pyszności 🙂
Składniki (2 porcje):
- kalafior, 500g,
- 4 jajka (tutaj przeczytasz o tym, dlaczego warto je jeść),
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- łyżka świeżej kolendry,
- szczypta soli, czarnego pieprzu i ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania
Do przygotowania tego dania może zostać wykorzystany świeży lub mrożony kalafior. Najpierw podziel warzywo na mniejsze różyczki i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
Następnie odcedź ugotowane warzywo. Później na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć różyczki kalafiora. Dodaj także jajka oraz przyprawy.
Smaż wszystko jak klasyczną jajecznicę. Na koniec posyp danie świeżą kolendrą.
To wszystko! Smacznego 🙂
Danie można dowolnie modyfikować. Jeśli chcecie, możecie zjeść je z kromką ulubionego pieczywa. Ja oczywiście polecam domowy chlebek żytni na zakwasie. Kalafiornica smakuje także wyśmienicie z dodatkiem parmezanu, którym należy posypać danie na sam koniec. Eksperymentujcie i stwórzcie swoją ulubioną wersję! 🙂
Jedna porcja dania to:
około 228 kcal
Białko: 17,4g
Węglowodany: 13,4g
Tłuszcz: 12,7g
Błonnik pokarmowy: 5,1g
Ładunek glikemiczny: 1,1
Jeśli macie ochotę wypróbować więcej wspaniałych, pysznych i prostych przepisów o obniżonej zawartości węglowodanów, wypróbujcie moją dietę gotową “Low carb po prostu”. Tutaj przeczytacie więcej na jej temat.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂