Kochani, czas na coś słodkiego! Tym razem będzie to coś dla ochłody. Lodowa kostka kakaowa. Bardzo prosta w przygotowaniu, dla małych, dla dużych, dla osób z zaburzeniami glikemii. To, w jaki sposób ją zrobimy i z jakimi dodatkami będzie, zależy tylko od nas! 🙂 Poniżej mój bazowy przepis, który możecie dowolnie modyfikować. Ja osłodziłam kostkę dojrzałym bananem, ale można użyć słodzika, np. stewii albo miodu, jeśli jesteście jego miłośnikiem 🙂 Owoce również mogą być inne, np. maliny, czy borówki. Można także dodać do kostki nasiona, czy orzechy. Kakao można pominąć zupełnie i zrobić bardziej jogurtową wersję. Także sami widzicie, że możliwości przygotowania tego pysznego deserku jest mnóstwo. Serdecznie zachęcam do wypróbowania i stworzenia swojej ulubionej kostki lodowej! 🙂


Składniki (8 porcji):
- 300g jogurtu greckiego,
- 2 łyżki kakao 100%,
- garść świeżych truskawek,
- 1 dojrzały banan.
Sposób przygotowania
Najpierw zblenduj ze sobą banana, kakao i jogurt.

Następnie rozłóż masę równomiernie na papierze do pieczenia tworząc kwadrat. Masa powinna być o grubości około 1cm. Na koniec ułóż na wierzch kawałki truskawek.

Tak przygotowaną masę włóż do zamrażarki (najlepiej na jakimś twardym spodzie) na około 20 minut. Przed spożyciem pokrój w mniejsze kawałki.
*Uwaga! Łatwiej będzie najpierw włożyć papier do pieczenia do zamrażarki i od razu na niego kłaść jogurtową masę i truskawki.

Jedna porcja z 8 to:
około 72 kcal
Białko: 1,9g
Węglowodany: 7,7g
Tłuszcz: 3,9g
Błonnik pokarmowy: 0,7g
Ładunek glikemiczny: 2,3 (IG = 33,3)
Jeśli tak jak ja, lubisz łakocie w zdrowej wersji, koniecznie zapoznaj się z moją pierwszą książką! 🙂

Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂