Dawno nie było tutaj niczego nowego, ale to dlatego, że brakuje mi czasu na publikację wpisów. Pomimo zbliżających się wakacji, sporo się u mnie dzieje… No ale akurat mam chwilkę, więc zapraszam Was na coś pysznego. Pizza na tortilli z tuńczykiem i kukurydzą to genialne danie dla osób, które uwielbiają proste w przygotowaniu posiłki, a jednocześnie bardzo sycące. Tutaj mamy aż ponad 50g białka, co czyli to danie idealnym podczas odchudzania. Pamiętacie, że białko jest niezwykle istotne? 🙂 Osoby, które nie przepadają za tuńczykiem w wersji na ciepło (np. mój mąż) mogą zwyczajnie pominąć pieczenie i zjeść wszystko w formie wrapa 🙂 Zapraszam! 🙂


Składniki (1 porcja):
- 1 placek tortilli pełnoziarnistej,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1/2 kulki mozzarella light (około 60g masa netto),
- 100g tuńczyka konserwowego (dokładnie odsączyć z nadmiaru oleju),
- 1/2 czerwonej cebulki,
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej,
- szczypta suszonej bazylii i suszonego oregano.
Sposób przygotowania
Tortillę posmaruj równomiernie koncentratem. Następnie nałóż odsączonego tuńczyka, posiekaną cebulkę i kukurydzę. Na koniec dodaj kawałki sera i całość oprósz delikatnie przyprawami.

Tak przygotowaną pizzę włóż do rozgrzanego do 210 stopni piekarnika (funkcja góra-dół) na około 15-20 minut.
Danie to:
około 544 kcal
Białko: 55,2g
Węglowodany: 48,7g
Tłuszcz: 14,7g
Błonnik pokarmowy: 9,2g
Ładunek glikemiczny: 15,1 (IG = 38,3)

Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂