Tym razem mam dla Was przepis, który może się wydać nieco dziwny… no bo przyzwyczailiśmy się przecież do gotowanej owsianki, prawda? 🙂 A ja mam dla Was to pyszne i zdrowe danie w innej formie. Owsianka pieczona z jabłkiem i cynamonem, smakuje prawie jak szarlotka. Samo przygotowanie nie jest skomplikowane. Wystarczy zalać na noc płatki mlekiem, a rano tylko dodać ulubione dodatki i włożyć owsiankę do piekarnika. W tym czasie, gdy będzie ona się piec, możemy ogarnąć siebie i dzieci, a później wspólnie usiąść przy stole i zjeść pyszne śniadanko. Chociaż, taki posiłek obfitujący w węglowodany to wspaniały pomysł na kolację. Więcej o tym pisałam tutaj. To co, próbujecie? 🙂 Owsianka polecana także maluchom 🙂 Moja dwulatka zjadła z uśmiechem na twarzy całą swoją porcję 🙂

Owsianka pieczona – składniki (foremka 15x23cm, 3 porcje):
- 15 łyżek płatków owsianych górskich,
- około 1,5 szklanki mleka 2% (lub niesłodzonego napoju roślinnego albo wody),
- średnie jabłko,
- płaska łyżeczka cynamonu cejlońskiego,
- dowolne dodatki, np. orzechy włoskie, jogurt naturalny, suszona żurawina, płatki migdałowe…
Owsianka pieczona – sposób przygotowania
Najpierw wsypujemy płatki do naczynia do zapiekania i zalewamy je mlekiem.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin aby płatki napęczniały (jeśli szykujemy owsiankę na śniadanie, to wstawiamy ją na noc do lodówki).
Rano dodajemy starte na tarce o grubych oczkach jabłko oraz cynamon.
Całość mieszamy i wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika, funkcja góra-dół, na około 20 minut.
Po tym czasie nasza owsianka jest gotowa 🙂 Możemy podać ją z ulubionymi dodatkami.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA OWSIANKI NA MLEKU 2% BEZ UWZGLĘDNIENIA DODATKÓW, TO:
około 215 kcal
Białko: 6,1 g
Węglowodany: 43,5 g
Tłuszcz: 3,7 g
Błonnik pokarmowy: 5,5 g
Ładunek glikemiczny: 17,1
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂