Pyszny, chrupiący, słodki deser? Oczywiście kostka owsiana! To jeden z tych przykładów słodkości, które zawierają w sobie mnóstwo wartości odżywczych. W kostce owsianej znajdziemy dużo błonnika z nasion, orzechów i płatków owsianych. Bardzo polecam taką formę słodyczy, szczególnie, jeśli lubicie coś chrupiącego 🙂 Kostka owsiana sprawdzi się także jako słodkie co nieco dla dzieci.
Kostka owsiana – składniki (forma 24x24cm; 16 porcji):
- szklanka amarantusa ekspandowanego,
- 3/4 szklanki płatków owsianych górskich,
- 5 łyżek mąki owsianej,
- 50g roztopionego masła lub płynnego oleju kokosowego,
- 1/2 szklanki dowolnych suszonych owoców niesiarkowanych (u mnie morele i żurawina),
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- 2 łyżki nasion słonecznika,
- 3 łyżki płynnego miodu,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania
Najpierw nagrzewamy piekarnik do 160 stopni, funkcja góra-dół, a foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
Następnie suszone owoce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 5 minut.
Po tym czasie odsączamy je i kroimy w mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy aby się ze sobą dobrze połączyły.
Gotową masę wykładamy do foremki z papierem do pieczenia.
Bardzo istotne jest to, aby dokładnie docisnąć masę.
Pieczemy przez około 30 minut w 160 stopniach.
Gotową kostkę owsianą kroimy w mniejsze kawałki dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego! 🙂
Jedna porcja to:
około 113 kcal
Białko: 1,9g
Węglowodany: 16,2g
Tłuszcz: 4,9g
Błonnik pokarmowy: 1,4g
Ładunek glikemiczny: 6,9 (IG = 46,7)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂