Omlety to jedne z tych śniadań, które mogłabym jeść codziennie. Uwielbiam je za prostotę przygotowania, wartości odżywcze i oczywiści smak. To także super posiłek dla najmłodszych. Jak wiecie, jajka, czyli podstawowy składnik omletów, warto jeść. A dlaczego, przeczytacie tutaj. Oto przepis na przepyszny omlet z owocami.
Omlet z owocami – składniki:
– jaja od szczęśliwej kurki, 2 sztuki,
– garść borówek,
– 1/2 banana,
– 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego,
– szczypta cynamonu cejlońskiego,
– olej kokosowy/masło klarowane, 0,5 łyżeczki.
Omlet z owocami – sposób przygotowania
- Najpierw oddzielam żółtka od białek i białka ubijam na sztywno.
- Następnie do żółtek dodaję cynamon i ubite białka, całość mieszam delikatnie łyżką.
- Jajeczną masę wylewam na rozgrzaną z olejem kokosowym patelnię i smażę z dwóch stron.
- Gotowy omlet przystrajam jogurtem naturalnym i owocami.
A Wy lubicie omlety? Jakie są Wasze ulubione propozycje śniadaniowe? U nas najczęściej królują właśnie omlety, zarówno w wersji na słodko jak i na słono, ale także różne owsianki i jaglanki. Czasami także uda nam się przygotować gofry 🙂 Uwielbiamy rozpoczynać dzień od pysznego i pożywnego śniadania, to daje nam energię na cały dzień.
Omlet to:
około 320 kcal
Białko: 17,0g
Węglowodany: 26,3g
Tłuszcz: 17,1g
Błonnik pokarmowy: 2,7g
Ładunek glikemiczny: 10,3 (IG – 43,9)
Wypróbujcie także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂