Jajecznica z cebulką i zielonym groszkiem. Czyli kolejna odsłona najbardziej popularnego dania :)

897

Śniadania jajeczne bez wątpienia należą do moich ulubionych bo sycą na długo. Dziś mam dla Was kolejną odsłonę jajecznicy. Niby takie proste, pospolite danie, a sami zobaczcie w jak różny sposób można ją przygotować. Jajecznica z cebulką i zielonym groszkiem jest nie tylko pyszna, ale także sycąca z uwagi na uwzględnienie białka pochodzenia roślinnego. To także fajny sposób na przemycenie do swojej diety większej ilości strączków, o których więcej pisałam tutaj. Zapraszam po recepturę na pyszne śniadanko! 🙂

Jajecznica z cebulką i zielonym groszkiem
Jajecznica z cebulką i zielonym groszkiem

Składniki (1 porcja):

  • 2 jajka,
  • zielony groszek konserwowy, 5 łyżek,
  • 1/2 białej cebulki,
  • łyżeczka masła klarowanego,
  • szczypta soli, czarnego pieprzu i suszonego oregano.

Sposób przygotowania

Cebulkę siekamy, a zielony groszek odsączamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i przesmażamy cebulkę. Następnie dodajemy zielony groszek i całość doprawiamy. Przesmażamy. Po chwili wbijamy na patelnię jajka i trzymamy do ścięcia.

Gotową jajecznicę serwujemy ze świeżymi warzywami i kromką ulubionego, razowego pieczywa.

Jajecznica (bez dodatków), to:
około 292 kcal
Białko: 16,2g
Węglowodany: 16,3g
Tłuszcz: 18,0g
Błonnik pokarmowy: 4,3g
Ładunek glikemiczny: 4,4 (IG = 37,0)

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij