Śniadania jajeczne bez wątpienia należą do moich ulubionych bo sycą na długo. Dziś mam dla Was kolejną odsłonę jajecznicy. Niby takie proste, pospolite danie, a sami zobaczcie w jak różny sposób można ją przygotować. Jajecznica z cebulką i zielonym groszkiem jest nie tylko pyszna, ale także sycąca z uwagi na uwzględnienie białka pochodzenia roślinnego. To także fajny sposób na przemycenie do swojej diety większej ilości strączków, o których więcej pisałam tutaj. Zapraszam po recepturę na pyszne śniadanko! 🙂
Składniki (1 porcja):
- 2 jajka,
- zielony groszek konserwowy, 5 łyżek,
- 1/2 białej cebulki,
- łyżeczka masła klarowanego,
- szczypta soli, czarnego pieprzu i suszonego oregano.
Sposób przygotowania
Cebulkę siekamy, a zielony groszek odsączamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i przesmażamy cebulkę. Następnie dodajemy zielony groszek i całość doprawiamy. Przesmażamy. Po chwili wbijamy na patelnię jajka i trzymamy do ścięcia.
Gotową jajecznicę serwujemy ze świeżymi warzywami i kromką ulubionego, razowego pieczywa.
Jajecznica (bez dodatków), to:
około 292 kcal
Białko: 16,2g
Węglowodany: 16,3g
Tłuszcz: 18,0g
Błonnik pokarmowy: 4,3g
Ładunek glikemiczny: 4,4 (IG = 37,0)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂