Kochani, dziś znana chyba wszystkim kombinacja warzywna z kurczakiem 🙂 Króluje głównie podczas różnego rodzaju imprez. Nic dziwnego, bo jest naprawdę przepyszna! U mnie oczywiście w nieco podrasowanej wersji… Sałatka gyros z dodatkiem ciecierzycy. Zachęcam do wypróbowania 🙂 A wcześniej także do lektury nt. strączków 🙂
Składniki (6 porcji):
- 500g piersi z kurczaka,
- 150g ciecierzycy w zalewie najlepiej ze słoika (masa po odsączeniu),
- 1 czerwona cebulka,
- mały słoik korniszonów, 160g (masa netto),
- duża puszka kukurydzy konserwowej, 280g (masa netto),
- 1 papryka,
- 1 pomidor,
- 1/2 małej lub 1/4 dużej kapusty pekińskiej, około 200g,
- 100g śmietany 18%,
- 2 łyżki dobrej jakości majonezu,
- 4 łyżki ulubionego ketchupu,
- łyżeczka masła klarowanego,
- 3 łyżki przyprawy do gyrosa (polecam Kania Natura).
Sposób przygotowania
Najpierw kurczaka pokrój w kostkę i obtocz w przyprawie do gyrosa. Następnie tak przygotowane mięso przesmaż na patelni z masłem klarowanym. W tym czasie odsącz ciecierzycę i kukurydzę z zalewy. Ogórki, pomidora i paprykę pokrój w kostkę, a cebulkę posiekaj. Kapustę pekińską poszatkuj. Na dnie dużej miski ułóż podsmażonego kurczaka oraz ciecierzycę, wymieszaj.
Następnie nałóż równomiernie ketchup. Później ułóż cebulkę, kukurydzę, paprykę i pomidora. Następnie nałóż równomiernie majonez wymieszany ze śmietanką. Na sam koniec rozłóż poszatkowaną kapustę. Całość ubij i włóż do lodówki najlepiej na całą noc.
Jedna porcja sałatki to:
około 320 kcal
Białko: 23,2g
Węglowodany: 25,6g
Tłuszcz: 14,3g
Błonnik pokarmowy: 5,5g
Ładunek glikemiczny: 7,1 (IG = 35,4)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂