Jaglanka i owsianka to według mojej Zosi najlepsze śniadania. Cieszę się, że jej smakują, bo wiem, że taki posiłek da jej od rana mnóstwo energii i składników odżywczych. Oczywiście jaglanki polecam także osobom dorosłym. Można je podobnie jak owsianki przygotować na wiele różnych sposobów w zależności od dodatków. Dziś u nas pyszna jaglanka z musem z kiwi.
Jaglanka z musem z kiwi – składniki (2 porcje):
- 100g kaszy jaglanej (masa suchej kaszy),
- 2 kiwi,
- 1 szklanka niesłodzonego napoju migdałowego,
- garść orzechów nerkowca,
- rodzynki, 1 łyżka,
- szczypta cynamonu cejlońskiego.
Sposób przygotowania
Uwaga!
Kaszę jaglaną wsypuję do miseczki i zalewam wodą. Moczę przez noc, a rano przepłukuję i dopiero zabieram się za gotowanie 🙂 Dzięki temu pozbywam się smaku goryczki i znacznie skracam czas gotowania.
- Najpierw kaszę gotuję w napoju migdałowym. Ponieważ kasza była moczona przez noc, to ugotowanie jej zajmie nam jakieś 12 minut.
- W tym czasie blenduję kiwi na mus.
- Następnie ugotowaną kaszę mieszam z cynamonem.
- Na koniec nakładam kaszę do miseczek i ozdabiam dodatkami.
Jedna porcja to:
około 371 kcal
Białko: 10,4g
Węglowodany: 59,3g
Tłuszcz: 11,5g
Błonnik pokarmowy: 7,3g
Ładunek glikemiczny: 31,8
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂