Jaglanka i owsianka to według mojej Zosi najlepsze śniadania. Cieszę się, że jej smakują, bo wiem, że taki posiłek da jej od rana mnóstwo energii i składników odżywczych. Oczywiście jaglanki polecam także osobom dorosłym. Można je podobnie jak owsianki przygotować na wiele różnych sposobów w zależności od dodatków. Dziś u nas pyszna jaglanka z musem z kiwi.

Jaglanka z musem z kiwi – składniki (2 porcje):
- 1 woreczek kaszy jaglanej,
- 2 kiwi,
- 1 łyżka syropu z agawy lub miodu,
- 1/2 szklanki mleka,
- orzechy, suszone owoce (dowolne, ja wybrałam orzechy nerkowca i suszoną żurawinę).
Sposób przygotowania
Uwaga!
Kaszę jaglaną wsypuję do miseczki i zalewam wodą. Moczę przez noc, a rano przepłukuję i dopiero zabieram się za gotowanie 🙂 Dzięki temu pozbywam się smaku goryczki i znacznie skracam czas gotowania.
- Najpierw kaszę gotuję w mleku i wodzie. Staram się ograniczać udział mleka w mojej diecie, dlatego właśnie na dwie porcje, użyłam tylko 1/2 szklanki mleka i resztę wody. Ponieważ kasza była moczona przez noc, to ugotowanie jej zajmie nam jakieś 12 minut.
- W tym czasie blenduję kiwi na mus.
- Następnie ugotowaną kaszę mieszam z syropem z agawy. Można użyć także miód, cynamon… Ja akurat teraz testuję w swojej kuchni syrop z agawy 🙂
- Na koniec nakładam kaszę do miseczek, na to mus z kiwi i bakalie.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?