Kochani, co powiecie na zdrową wersję nutelli? Ja jestem zdecydowanie na tak! Te krem czekoladowy robiłam już wielokrotnie. Ostatnio na warsztatach kulinarnych dzieci zajadały się nim w połączeniu z pyszną sałatką owocową. Ten krem ma to do siebie, że możemy jednocześnie zrobić z niego pyszny sos. Wystarczy dodać więcej mleka lub napoju roślinnego. Gdy dodamy go mniej, tyle ile jest w podanym niżej przepisie, konsystencja będzie najbardziej zbliżona do znanego nam wszystkim niezdrowego odpowiednika. Zdrowa nutella to idelany dodatek do gofrów, naleśników, czy sałatki owocowej. Pamiętajcie jednak, że mimo wszystko jest ona bardzo słodka i powinna występować w naszej diecie od czasu do czasu jako dodatek. Zapraszam do przepisu 🙂
Zdrowa nutella – składniki:
- 1 szklanka suszonych daktyli, czyli około 120g, (koniecznie wybierajcie te niesiarkowane),
- 3 płaskie łyżki kakao 100%,
- pół szklanki niesłodzonego napoju roślinnego w wersji bez laktozy lub mleka (jeśli chcecie uzyskać konsystencję sosu, to dodajcie więcej).
Zdrowa nutella – sposób przygotowania
Najpierw suszone daktyle wrzucam do jakiegoś naczynia, np. miski.
Zalewam je wrzątkiem tak, aby woda dokładnie je przykrywała.
Pozostawiam suszone daktyle namoczone wrzątkiem na całą noc. Dzięki temu zdecydowanie łatwiej się je blenduje.
Następnego dnia dodaję do nich kakao oraz napój owsiany i całość blenduję na gładki krem. Można użyć do tego zarówno blender ręczny jak i kielichowy.
Zdrową nutellę dodaję zwykle do gofrów lub naleśników.
Smacznego! 🙂
Z podanego przepisu wychodzi około 300g pysznego, czekoladowego kremu. Taką zdrową nutellę możemy przechowywać w lodówce do 3 dni.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂