Gdy byłam małą dziewczynką, to bananowiec był absolutnie moim ulubionym ciastem. Najlepszy pochodził z kuchni mojej chrzestnej. Był po prostu przepyszny! Wreszcie nastał czas, abym opracowała własną wersję tego ciasta. Jest na pewno mniej czasochłonna i również mniej kaloryczną niż oryginał 🙂 Smakuje wyśmienicie! Fit bananowiec czeka na to, abyście Wy także go spróbowali 🙂 Serdecznie zachęcam do skorzystania z kolejnego, prostego przepisu 🙂 Bez użycia żelatyny, bez pieczenia, potrzebny będzie tylko blender.
Składniki (tortownica o średnicy 23cm; 12 porcji):
- 20 suszonych daktyli bez pestek, niesiarkowanych,
- 2 łyżki kakao 100%,
- szklanka otrębów żytnich (lub innych),
- 3 łyżki oleju kokosowego (lub masła),
- 300g naturalnego skyru,
- 100g twarogu półtłustego,
- 4 banany (2 bardzo dojrzałe, 2 mniej),
- 1 galaretka cytrynowa, 14g + 500ml gorącej wody (ja użyłam galaretki celiko bez dodatku cukru),
- 3 łyżki erytrolu (opcjonalnie*; lub innego słodzika).
Kilka słów na temat erytrolu
Jak dobrze wiecie, swoje wypieki osładzam tylko świeżymi lub suszonymi owocami, ale tym razem musiałam zrobić mały wyjątek. Otóż galaretka cytrynowa sama w sobie jest kwaśna i postanowiłam ją nieco dosłodzić erytrolem. Erytrol to jedna z substancji słodzących, traktowana jako zdrowsza alternatywa dla klasycznej sacharozy. Należy on do grupy alkoholi cukrowych zwanych poliolami. Do tej samej grupy należy także znany wielu osobom ksylitol, jednakże w odróżnieniu od ksylitolu, nadmierne spożycie erytrolu nie powoduje silnych wzdęć, biegunki i nudności. Stąd też erytrol wydaje się być korzystniejszym wyborem.
Erytrol:
- nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym i w niezmienionej postaci jest wydalany z organizmu wraz z moczem,
- wyglądem przypomina zwykły biały cukier i podobnie jak on dobrze rozpuszcza się w wodzie,
- jego poziom słodkości to około 70-80% słodyczy sacharozy, dlatego aby uzyskać taki sam poziom słodkiego smaku, należy użyć go nieco więcej,
- występuje naturalnie w wielu owocach i warzywach, np. gruszkach, melonach, czy kukurydzy,
- nie dostarcza kilokalorii i ma zerowy indeks glikemiczny, co czyni go substancją mile widzianą w menu osób odchudzających się, z insulinoopornością, czy cukrzycą,
- wykazuje działanie antyoksydacyjne, czyli pomaga neutralizować wolne rodniki, dzięki czemu ogranicza ryzyko wielu chorób,
- jest zdrowy dla zębów; hamuje proces fermentacji cukrów przez bakterie próchnicotwórcze, tym samym minimalizuje ryzyko rozwoju płytki nazębnej i próchnicy,
- może być stosowany u dzieci powyżej 3 roku życia i u kobiet ciężarnych ale z umiarem, czyli jak wszystko 🙂
Fit bananowiec – sposób przygotowania
Najpierw suszone daktyle zalej gorącą wodą do poziomu owoców i odstaw na około 10-15 minut, aby zmiękły. Po tym czasie zblenduj owoce na gładką masę. Dodaj do niej kakao, otręby oraz roztopiony olej kokosowy i całość dokładnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i równomiernie rozsmaruj przygotowany daktylowy spód. Następnie umieść w misce/naczyniu skyr, twaróg i dwa dojrzałe banany. Zblenduj na gładką masę. Tę warstwę wyłóż jako kolejną na daktylowy spód.
Następnie pozostałe dwa banany pokrój w plastry i rozłóż na wierzchu.
Później przygotuj galaretkę. W tym celu wrzuć proszek do garnuszka i zalej 500ml gorącej, ale nie wrzącej wody. Dodaj erytrol i dokładnie wymieszaj. Galaretkę pozostaw w garnuszku do czasu, aż się nieco ochłodzi i wówczas wylej ją jako ostatnią warstwę ciasta. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Smacznego! 🙂
Uwaga!
Ciasto należy przechowywać w lodówce. Środkowa warstwa z uwagi na fakt, że jest bez dodatku żelatyny, wymaga szybkiego zjedzenia… 🙂 Jak dla mnie ciasto ma fantastyczny smak i konsystencja mi także odpowiada. Natomiast jeśli chcecie, aby ciasto stało długo na stole w temperaturze pokojowej, wówczas zalecam przygotowanie środka z dodatkiem żelatyny lub agaru.
Jedna porcja fit bananowca to:
około 128 kcal
Białko: 5,8g
Węglowodany: 23,3g
Tłuszcz: 3,6g
Błonnik pokarmowy: 2,2g
Ładunek glikemiczny: 9,1 (IG = 43,1)
Jeśli szukasz podobnych przepisów na zdrowe słodkości, koniecznie sprawdź moją książkę! Znajdziesz w niej aż 107 wspaniałych propozycji! 🙂
A w moim internetowym sklepie jest dostępna także kontynuacja książki w postaci e-booka z kolejnymi przepisami, tym razem także z wykluczeniem glutenu i laktozy 🙂
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Super przepis a galaretka celiko nie posiada żadnego cukru? Dostałam galaretkę z cukrem trzcinowym ale takiej nie spotkałam będę chyba musiała zamówić przez internet, gdzie kupujesz taka galaretkę?
Kiedyś w netto znalazłam 🙂
Galaretka kupiona, ciesze się , ze dostałam ta bez cukru, niedługo próbuje. Dziekuje za cudowne zdrowsze przepisy😁❤️
Bardzo proszę i polecam się… 🙂