Czas podzielić się z Wami naszym rodzinnym przysmakiem 🙂 Podpłomyki orkiszowe pełnoziarniste to coś, co zadowoli małych i dużych 🙂 Zosia i Antoś najchętniej zajadają się nimi od razu po przygotowaniu, z dodatkiem masełka. Czasami posypujemy je cynamonem cejlońskim lub sproszkowaną wanilią albo zdobimy miodem. Są pyszne i chrupiące. Z kolei my z mężem traktujemy je jako zamiennik pieczywa i smarujemy je np. hummusem albo naszą ulubioną pastą z awokado na ostro. Te podpłomyki orkiszowe stanowią także świetną bazę do przygotowania mini pizzy. Niezależnie od tego, w jakiej wersji je zjecie, na pewno Wam zasmakują! Podpłomyki orkiszowe pełnoziarniste to także wspaniała propozycja dla osób z zaburzeniami glikemii i insulinoopornością, bo mają niski ładunek glikemiczny. Serdecznie zapraszam do prostego przepisu na przepyszne i zdrowe podpłomyki 🙂
Składniki (10 sztuk):
- 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- około 200-220ml wody,
- 1/2 łyżeczki soli (o tym, po którą sól najlepiej sięgać, przeczytasz tutaj).
Sposób przygotowania
Najpierw wsyp mąkę do miski i wymieszaj ją z solą. Następnie dodaj wodę i z powstałej masy wyrób ciasto. Ostatecznie powinna powstać dość plastyczna masa. Ulep z niej podłużny wałek. W trakcie szykowania można podsypywać ciasto mąką. Następnie podłużny wałek podziel na 10 równych części i z każdej z nich uformuj małą kuleczkę. Rozwałkuj ją na placuszek o grubości około 1-2cm. Gotowe placuszki smaż na suchej patelni z obu stron do momentu aż zaczną pojawiać się na cieście bąbelki. Trwa to krótko, około 1-2 minuty. Gotowe podpłomyki smakują najlepiej, gdy są jeszcze ciepłe.
JEDNA SZTUKA BEZ DODATKÓW TO:
około 99 kcal
Białko: 4,3 g
Węglowodany: 21,3 g
Tłuszcz: 0,4 g
Błonnik pokarmowy: 4,5 g
Ładunek glikemiczny: 9,6
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂