Nie ma nic lepszego niż proste posiłki. Takie właśnie są pieczone frytki warzywne. Wszystko, czego potrzebujecie do ich przygotowania to wybrane warzywa, oliwa z oliwek i piekarnik. U nas tym razem padło na bataty i seler. Oczywiście w roli takich frytek mogą także wystąpić ziemniaki, pietruszka, marchew… wybór należy do Was 🙂 Ja dzielę się dziś z Wami przepisem na ulubiony zestaw zdrowych frytek mojej Zosi. Jestem pewna, że Waszym dzieciom także one zasmakują 🙂 Pieczone frytki warzywne mogą stanowić dodatek do obiadu ale także być samodzielnym posiłkiem, np. pyszną kolacją. Polecamy małym i dużym 🙂
Pieczone frytki warzywne – składniki:
- 1 batat,
- seler korzeniowy,
- łyżka oliwy z oliwek.
Pieczone frytki warzywne – sposób przygotowania
Przygotowanie takich warzywnych frytek jest bardzo łatwe.
Najpierw rozgrzewamy piekarnik na 210 stopni, funkcja góra-dół.
W tym czasie obieramy warzywa, a następnie kroimy je w cienkie słupki na kształt frytek.
Następnie wrzucamy pokrojone słupki warzywne do miski i dodajemy do nich oliwę z oliwek.
Całość dokładnie mieszamy aby oliwa pokryła równomiernie warzywa.
Opcjonalnie można dodać także przyprawy, np. suszone oregano, tymianek czy słodką paprykę. Nam jednak najbardziej smakuje wersja frytek bez żadnych przypraw.
Na koniec rozkładamy słupki warzywne na blaszce z papierem do pieczenia i pieczemy przez około 20-30 minut.
Czas pieczenia jest zależny od grubości pokrojonych warzyw i piekarnika, zatem polecam zaglądać i oceniać sytuację na bieżąco.
Smacznego! 🙂
CAŁOŚĆ TO:
około 433kcal
Białko: 8,8g
Węglowodany: 78,4g
Tłuszcz: 11,1g
Błonnik pokarmowy: 13,2g
Ładunek glikemiczny: 34,4
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂