Placuszki twarogowe z bananem to jedno z naszych ulubionych śniadań. Są słodkie za sprawą dodanego owocu i nie potrzeba im nic więcej. Zosia uwielbia te placuszki i poleca je wszystkim dzieciaczkom. A ja, wszystkim rodzicom! 🙂 Łapcie przepis na nasze ulubione placuszki twarogowe z bananem.
Placuszki twarogowe z bananem – składniki (16 sztuk):
- 1 dojrzały banan,
- 250g twarogu półtłustego,
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej,
- masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia (2 łyżki).
Sposób przygotowania
Najpierw rozbijam jajka i białka oddzielam od żółtek.
Następnie do żółtek dodaję twaróg i rozgniatam go widelcem mieszając z żółtkami.
Białka ubijam na sztywną pianę.
Później do miski z twarogiem i żółtkami dodaję także rozgniecionego widelcem banana oraz mąkę.
Dokładnie mieszam ciasto.
Na koniec dodaję także ubite białka i delikatnie mieszam łyżką do połączenia się składników.
Ciasto nakładam łyżką na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym i smażę placuszki na małym ogniu z dwóch stron.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 SZTUKI:
około 70kcal
Białko: 4,6g
Węglowodany: 5g
Tłuszcz: 3,5g
Błonnik pokarmowy: 0,3g
Ładunek glikemiczny: 3,5
A Wy lubicie rozpoczynać dzień od takich placuszków? Ja przyznam szczerze, że w naszej kuchni często one goszczą, bo Zosia za nimi przepada. A takie placuszki świetnie smakują także na zimno, więc spokojnie można je potraktować jako przekąskę w ciągu dnia.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂