Kochani, wiecie, że jestem miłośniczką wszelkich przepisów z wykorzystaniem jajek. Są one po prostu prawdziwą bombą witaminową, w dodatku dość tanią i dostępną niemalże wszędzie. Dzisiaj mam dla Was połączenie idealne! Z kilku składników, jakie miałam pod ręką powstała warzywna jajecznica z białą fasolą. Jajka, pełne błonnika warzywa i sycąca biała fasola będąca źródłem białka pochodzenia roślinnego. Danie jest genialne w smaku, sycące, w sam raz jako pyszne śniadanie, która doda Wam energii na długi czas. Serdecznie zachęcam do wypróbowania! Najpierw zerknijcie jeszcze, dlaczego warto jeść strączki. O tym przeczytacie tutaj.
Składniki (2 porcje):
- 250g białej fasoli konserwowej (masa netto),
- 1 zielona papryka,
- 1 biała cebulka,
- duży pomidor,
- 2 duże jajka (lub więcej jeśli chcecie),
- łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta soli, czarnego pieprzu, słodkiej papryki i oregano,
- łyżka koncentratu pomidorowego.
Sposób przygotowania
Najpierw pokrój paprykę i pomidora w kostkę, a cebulkę posiekaj. Fasolę odsącz dokładnie na sitku. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż warzywa. Dodaj koncentrat oraz przyprawy i wszystko wymieszaj.
Na koniec wbij jajka i usmaż jak klasyczną jajecznicę do momentu aż się zetną.
Jedna porcja to:
około 334 kcal
Białko: 18,0g
Węglowodany: 43,3g
Tłuszcz: 10,7g
Błonnik pokarmowy: 10,7g
Ładunek glikemiczny: 10,7 (IG: 32,8)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂