Ciasto marchewkowe z kremowym serkiem to kulinarna propozycja, która musi pojawić się w Waszym domu jesienią. Przepyszne i pełne samych dobroci. Znajdziemy w nim orzechy, daktyle, morele, oczywiście także cynamon. Ciasto jest słodkie, ale nie ma w nim ani cukru ani słodzików. Do przygotowania tego wypieku nie użyłam mąki, a płatki owsiane oraz jaglane. Wierzch ozdobiłam kremowym serkiem, który przełamuje swoim smakiem całość. Jeśli jednak wolicie pozostać w klimacie słodyczy, to polecam wymieszać serek z kawałkiem banana, albo osłodzić go np. stewią. Serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu 🙂 Ciasto polecam także dzieciom! 🙂
Składniki (tortownica o średnicy 22cm; 12 porcji):
- 2 średnie marchewki (łącznie 300g),
- 1 mała pomarańcza,
- pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego,
- 100g płatków owsianych górskich (o ich właściwościach przeczytasz tutaj),
- 100g płatków jaglanych,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 jajko (o tym dlaczego warto jeść jaja przeczytasz tutaj),
- mały, dojrzały banan,
- 50g orzechów włoskich,
- 6 suszonych daktyli bez pestek niesiarkowanych,
- 6 suszonych moreli niesiarkowanych,
- 3 łyżki masła orzechowego 100%,
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
- 1 opakowanie serka philadelpfia (175g),
- łyżka suszonych jagód goji.
Sposób przygotowania
Rozpoczniemy od przygotowania składników
Najpierw należy sparzyć pomarańczę, a następnie zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
Później obieramy marchew i ścieramy ją na tarce o drobnych oczkach.
Orzechy drobno siekamy.
Suszone morele i daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy je na około 10 minut. Po tym czasie drobno je siekamy.
Po uszykowaniu wszystkich składników zabieramy się za ciasto
Startą marchewkę wrzucamy do miski i dodajemy do niej sok z pomarańczy i połowę startej skórki (pozostałą część zostawiamy do dekoracji ciasta). Dodajemy także rozgniecionego widelcem banana oraz posiekane orzechy i masło orzechowe. Na koniec dolewamy olej rzepakowy i wbijamy jajko. Całość dokładnie mieszamy aby składniki dobrze się połączyły.
W drugiej misce blendujemy ze sobą niezbyt dokładnie płatki owsiane oraz jaglane. Dodajemy cynamon i proszek dopieczenia, mieszamy.
Na koniec suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy ciasto łyżką. Wykładamy je do tortownicy z papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 50 minut.
Po upieczeniu czekamy, aż ciasto ostygnie i smarujemy je serkiem.
Na koniec zdobimy skórką pomarańczy i jagodami goji.
Smacznego! 🙂
1 KAWAŁEK CIASTA, TO:
około 256kcal
Białko: 5,7g
Węglowodany: 26,1g
Tłuszcz: 15,8g
Błonnik pokarmowy: 3,6g
Ładunek glikemiczny: 12,4
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂