Tym razem mam dla Was pyszną odmianę klasycznej owsianki, która bardzo często gości na naszym stole. Owsianka raffaello na pewno skradnie podniebienia fanów kokosa i kakao. Bardzo prosta w przygotowaniu, pyszna, odżywcza, idealna na udany poranek 🙂 Zapraszam do prostego przepisu i przypominam, że na końcu wpisu podaję wartości odżywcze tej pyszności 🙂 Po to, aby łatwiej Wam było komponować swoje własne menu 🙂 Owsiankę raffaello można także zaproponować najmłodszym, jednak ja dodałam do niej miód. W takiej wersji mogą ją spożyć tylko maluchy po ukończonym pierwszym roku życia. Mniejszym dzieciom miodu nie podajemy ze względu na ryzyko botulizmu dziecięcego. Więcej odnośnie rozszerzania i wprowadzania nowych pokarmów do diety dziecka pisałam tutaj.

Owsianka raffaello – składniki (1 porcja):
- 4 łyżki płatków owsianych górskich (tutaj pisałam więcej na temat właściwości odżywczych płatków),
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- łyżeczka kakao 100%,
- 1/2 łyżeczki miodu,
- 2 łyżki wiórków kokosowych niesiarkowanych,
- szklanka mleka 1,5% lub napoju roślinnego,
- mała garść borówek.
Sposób przygotowania
Najpierw wrzuć do garnuszka płatki owsiane, kakao, siemię lniane i wiórki kokosowe (odrobinę zostaw do dekoracji).
Następnie zalej wszystko mlekiem, dodaj miód wymieszaj i gotuj na małym ogniu do czasu, aż płatki będą miękkie.
Na koniec gotową owsiankę posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi i borówkami.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
453kcal
Białko: 16,1g
Tłuszcz: 19,7g
Węglowodany: 58,6g
Błonnik pokarmowy: 9g
Ładunek glikemiczny: 21,8g
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂