Carpaccio z buraka to idealna potrawa aby zaskoczyć gości czymś wyjątkowym, pysznym i bardzo zdrowym 🙂 Polecam wypróbować choć raz, a na pewno wrócicie do przepisu w przyszłości. Przygotowanie carpaccio jest bardzo proste a efekt końcowy rewelacyjny! Świetnie wygląda na talerzu i wyśmienicie smakuje!
Carpaccio z buraka – składniki (dwie porcje):
- 2 buraki (najlepiej już ugotowane, hermetycznie pakowane),
- 2 garście dowolnej sałaty lub mixu sałat,
- ser feta, 70g,
- mała garść orzechów włoskich,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- kilka kropli soku z cytryny,
- pieprz kolorowy.
Sposób przygotowania
Najpierw pokrój buraki w bardzo cienkie plasterki i rozłóż je na półmisku.
Następnie posiekaj orzechy i podpraż je na suchej patelni.
Na plasterki buraka wyłóż umytą i osuszoną sałatę. Najlepiej porwij ją na mniejsze kawałki.
Później ułóż pokruszoną fetę oraz podprażone orzechy.
Na koniec dopraw danie kolorowym pieprzem i skrop je oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Przed podaniem polecam schłodzić carpaccio w lodówce.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 344kcal
Białko: 10g
Węglowodany: 17,9g
Tłuszcz: 27,5g
Błonnik pokarmowy: 5,5g
Ładunek glikemiczny: 8,1
Carpaccio z buraka sprawdzi się idealnie jako lekka kolacja albo pyszna przystawka. Jestem pewna, że Wam zasmakuje 🙂
Spróbuj także:
- szybkie mini roladki,
- pieczone marchewki w marynacie orzechowo-cynamonowej,
- najzdrowszy sok świata z buraka.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂