Kochani, serdecznie zapraszam na kolejny wpis z serii dietoterapii w wybranych schorzeniach. Tym razem będzie to rola diety przy AZS, czyli atopowym zapaleniu skóry. Odpowiednio dobrane produkty mogą łagodzić przebieg choroby, co znacznie poprawi komfort i funkcjonowanie chorego. Warto zatem przyjrzeć się roli diety. Zapraszam do krótkie lektury 🙂
Czym jest AZS?
AZS, czyli atopowe zapalenie skóry to przewlekła, nawrotowa oraz zapalna choroba skóry, której towarzyszy uporczywy świąd. Jest to choroba o podłożu genetycznym, uwarunkowana nieprawidłową reakcją układu odpornościowego. Od wielu lat obserwuje się zwiększenie liczby zachorowań na choroby atopowe wśród mieszkańców krajów wysoko rozwiniętych. Aktualnie AZS występuje u 10–20% dzieci i u 1–3% dorosłych. Większość przypadków AZS poprawia się w okresie dojrzewania, natomiast u ok. 40% chorych przechodzi w postać dorosłą choroby. Atopowe zapalenie skóry zaleczone miejscowo, może objawić się np. jako astma oskrzelowa w późniejszym czasie. Potwierdzają to liczne badania – AZS stanowi czynnik ryzyka astmy oskrzelowej.
Jakie są objawy AZS?
- popękania skórne i tworzenie się intensywnie swędzących ran,
- na ciele mogą pojawić się strupy z sączącą się wydzieliną,
- złe samopoczucie i stany depresyjne u osób chorych spowodowane dystansem otoczenia.
Dietoterapia AZS
- Nie istnieje jedna dieta, która będzie odpowiadać wszystkim cierpiącym na AZS.
- Kluczowe jest indywidualne podejście do pacjenta i obserwacja, które pokarmy mogą zaostrzać przebieg choroby.
- Warto wziąć po uwagę tzw. „wielką ósemkę alergenów pokarmowych”, do których można zaliczyć: białko mleka krowiego, białka jaja, skorupiaki, mięczaki, ryby, orzeszki arachidowe i orzechy, soję oraz pszenicę. Te produkty mogą, ale oczywiście nie muszą szkodzić danemu pacjentowi. Ważna jest obserwacja!
- Dodatkowo należy przyjrzeć się kolejnym, potencjalnym alergenom, takim jak: mięso, seler, dwutlenek siarki, łubin, gorczyca oraz sezam.
- Ponieważ stosowanie pełnej diety eliminacyjnej może wiązać się z niedoborami pokarmowymi, to warto w pierwszej kolejności zaproponować pacjentowi obserwację indywidualnej tolerancji na dany produkt.
- Korzystny wpływ na AZS może wykazywać kwas z rodziny omega-6, czyli kwas gamma-linolenowy (GLA). Systematyczne podawanie olejów bogatych w GLA może łagodzić stany zapalne skóry. Kwas ten znajdziemy w: wiesiołku, ogóreczniku oraz czarnej porzeczce.
- Korzystny wpływ na zmiany skórne zauważono także przy suplementacji kwasami EPA i DHA, które naturalnie znajdziemy w rybach morskich.
- Istotnym elementem diety jest odpowiednia podaż cynku, znajdziemy go w: skorupiakach, mięsie, podrobach, żółtym serze, kaszach, ryżu, jajach, rybach, pestkach i nasionach.
- Dieta powinna być dopasowana indywidualnie do potrzeb pacjenta, oparta na świeżych, sezonowych i nieprzetworzonych produktach.
- Z uwagi na rolę mikrobioty, warto włączyć do diety kiszonki.
Leczenie AZS w pigułce
Aby efektywnie pomóc osobie cierpiącej na AZS należy skupić się na 5 filarach:
- Likwidacja stanów zapalnych za pomocą odpowiednio dobranych produktów spożywczych.
- Odpowiednia podaż niezbędnych składników odżywczych bogatych w mikro i makroelementy.
- Dbałość o odpowiednią podaż tlenu, czyli przebywanie na świeżym powietrzu, wychodzenie na spacer, najlepiej w otoczeniu zieleni, np. do lasu.
- Dbałość o sprawny przebieg procesów detoksykacyjnych, czyli naturalne wspieranie wątroby, jelit, płuc.
- Wsparcie jelit i mikrobiomu, bo od niego wszystko się zaczyna. Dbałość o jelita to podstawa!
Na podstawie:
- R. Nowicki: “Co nowego w leczeniu atopowego zapalenia skóry?” Postępy Dermatologii i Alergologii 2009, t. 26, nr 5, s. 350–353.
- J.Sonnenburg, E. Sonnenburg: “Zdrowie zaczyna się w brzuchu”. Łódź 2015, s. 63–64, 80–81, 182.
- J. Karczewska, N. Ukleja-Sokołowska, Z. Bartuzi: “Alergia pokarmowa a atopowe zapalenie skóry. Aktualne poglądy i opinie.” Alergia Astma Immunologia” 2019, nr 4, s. 156–163.
Przeczytaj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂