Jesień za oknem, sezonowe dobrocie na straganach, czas to wykorzystać! 🙂 Dziś przygotowałam przepyszny, rozgrzewający krem dyniowo – paprykowy. Jest naprawdę rewelacyjny! Spróbujcie, jestem pewna, że zadowoli także Wasze kubki smakowe 🙂 Zupa idealnie wkomponuje się także w dziecięce menu.

Rozgrzewający krem dyniowo – paprykowy – składniki:
- 1 mała dynia piżmowa,
- 2 czerwone papryki,
- 1 papryczka chili,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 500ml bulionu,
- 2 listki laurowe,
- pestki dyni do ozdoby,
- sól, pieprz (opcjonalnie).
Sposób przygotowania
- Najpierw dynię kroję na ćwiartki i pozbywam się pestek.
- Następnie papryki kroję na ćwiartki i pozbywam się gniazda nasiennego.
- Papryczkę chili kroję na połowę i usuwam pestki. (Dlaczego warto ją jeść, przeczytasz tutaj).
- Później przygotowane warzywa wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na około 45-50 minut.
- W międzyczasie przygotowuję bulion warzywny (ja użyłam kostki drobiowej bez konserwantów i rozpuściłam ją we wrzątku, całość gotowałam z listkami laurowymi).
- Następnie na oliwie z oliwek podsmażam pokrojoną cebulkę.
- Po upływie około godziny, wyłączam piekarnik i czekam około 10 minut aż warzywa nieco przestygną. Po tym czasie obieram papryki ze skórki, a z dyni wydrążam miąższ. Wszystko wrzucam do garnka z bulionem (wcześniej wyciągam z niego listki laurowe). Dodaję także podsmażoną cebulkę. Całość blenduję na gładki krem.
- To wszystko! Moim zdaniem zupa nie wymaga żadnych przypraw, smak jest rewelacyjny! Jeśli jednak chcecie, możecie podkreślić smak świeżo zmielonym pieprzem, czy solą. Gotowy krem przelewam do miseczki i dekoruję uprażonymi pestkami dyni. Pychotka! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
uwielbiam takie kremy 🙂