Wytrawna tarta meksykańska – pyszny obiad lub kolacja

2.6K

Pomysł na rewelacyjny obiad dla całej rodzinki? Wytrawna tarta meksykańska! Pyszna i prosta w przygotowaniu. Sprawdzi się także jako danie imprezowe, goście będą zachwyceni. Jest to danie bezmięsne idealne także dla wegetarian. Do jej przygotowania użyłam gotowej mieszanki mrożonych warzyw meksykańskich. Wiem, że nadal panuje błędna opinia, że warzywa mrożone nie są tak wartościowe jak świeże. Oczywiście muszę ją obalić! Zarówno warzywa jak i owoce mrożone nadal zachowują większość witamin i składników mineralnych. Są zdrowe, wartościowe i co najważniejsze, zawsze pod ręką. Nie bójmy się z nich korzystać. Jedyne, na co warto zwrócić uwagę – raczej nie używajmy mieszanki gotowych przypraw często dołączonych do warzyw. Zwykle są przepełnione solą. Lepiej doprawić danie po swojemu w zdrowszej wersji. No dobrze, to teraz czas podzielić się z Wami przepisem na rewelacyjną tartę meksykańską.

wytrawna tarta meksykańska
Prawda, że wygląda obłędnie pysznie? 🙂

Wytrawna tarta meksykańska – składniki (forma o średnicy 28cm, 12 porcji):

Spód tarty:

  • 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 1 żółtko,
  • 120g zimnego masła,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • szczypta soli,
  • dodatkowo: odrobina masła do wysmarowania formy i około 2 łyżki kaszy manny do wysypania formy.

Farsz:

  • 500g mieszanki mrożonych warzyw meksykańskich,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 jajka,
  • 40g żółtego sera typu gouda,
  • 1/4 szklanki mleka 2%,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta chilli (lub więcej jeśli wolisz ostrzejsze danie),
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • szczypta suszonej bazylii.
wytrawna tarta meksykańska

Sposób przygotowania

Spód tarty

Najpierw do miski wrzucamy mąkę.
Następnie dodajemy posiekane masło, wodę, żółtko i sól.
Zagniatamy ciasto i lepimy z niego kulę.
Zawijamy kulę ciasta w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około 20 minut.
W tym czasie formę na tartę wysmarowujemy masłem i obsypujemy kaszą manną.
Schłodzone ciasto wykładamy do naszej formy. Dokładnie rozprowadzamy je po całej powierzchni pamiętając o zagięciu brzegów.
Następnie ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
Pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 20 minut.

Tak wygląda gotowy spód tarty 🙂

Farsz

Na patelni na oliwie z oliwek podsmażamy gotową mieszankę meksykańską. Warzywa trzymamy na patelni tak długo, aż całkowicie odparuje z nich woda. Doprawiamy je i mieszamy.
Podczas smażenia przygotowujemy w miseczce masę jajeczną.
Wbijamy do miseczki jajka (można dodać dodatkowo także białko, które zostało od przygotowania spodu tarty). Dodajemy do nich starty na grubych oczkach żółty ser oraz mleko. Mieszamy.
Gotowy spód tarty najpierw smarujemy koncentratem pomidorowym. Następnie wykładamy na niego podsmażone warzywa. Na koniec całość zalewamy masą jajeczno-serową. Gotową tartę posypujemy suszoną bazylią.
Wstawiamy ponownie do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 15 minut.

Smacznego! 🙂

JEDNA PORCJA TO:
około 223kcal
Białko: 7,5g
Węglowodany: 23,3g
Tłuszcz: 12.0g
Błonnik pokarmowy: 5,2g
Ładunek glikemiczny: 9,6

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij