Dawno nie wrzucałam tutaj niczego pysznego, a zatem czas nadrobić zaległości! Dzisiaj zapraszam Was coś prostego w przygotowaniu, lekkiego, a zarazem sycącego. Zupa curry z klopsikami z indyka to idealna propozycja dla osób dbających o linię. Niskokaloryczna, a przy tym bogato odżywcza. Ta zupa to także idealne rozwiązanie dla osób unikających glutenu i laktozy. Powoli szykuję dla Was nową dietę gotową, właśnie bez glutenu, bez laktozy i przeciwzapalną. Ale to jeszcze troszkę 🙂 Póki co wypróbujcie chociaż jednego dania, które tam się pojawi. Zapraszam! 🙂

Zupa curry z klopsikami z indyka – składniki (6 porcji):
- 600g mięsa mielonego z indyka,
- 2 garście szpinaku,
- 1 batat,
- 1/2 cebulki,
- 2 ząbki czosnku,
- około 3cm kawałek świeżego imbiru,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- 300ml mleka kokosowe (polecam Real Thai z kartonika),
- około szklanka wody,
- przyprawy: szczypta soli, pieprzu, słodkiej papryki, płatków chilli, majeranku, łyżeczka curry i kurkumy.

Sposób przygotowania
Do mięsa dodaj przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, majeranek). Wymieszaj i formuj rękoma małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Cebulkę, czosnek i imbir posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż posiekane warzywa. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę batata. Całość zalej mlekiem kokosowym i wodą. Dodaj przyprawy (curry, kurkuma, płatki chilli) i zagotuj. Do gotującej się zupy wrzuć ulepione pulpeciki i całość gotuj na niewielkiem ogniu przez około 10-15 minut. Pod koniec dodaj liście szpinaku.
Jedna porcja to:
około 216 kcal
białko: 20,9g
węglowodany: 11,6g
tłuszcz: 9,7g
błonnik pokarmowy: 2,0g
ładunek glikemiczny: 4,1 (IG = 42,9)
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂