Dawno nie było tutaj żadnej sałatki, czas to nadrobić! Sałatka z selerem, fasolą i korniszonami to taka naprawdę ekspresowa propozycja. Kilka gotowych składników, które wystarczy odsączyć z zalewy, dodać trochę startego sera i mamy świetne połączenie smaków. Sałatka zawiera w sobie źródło białka pochodzenia roślinnego – czerwoną fasolę, przez co jest sycąca. Serdecznie polecam! 🙂
Składniki (4 porcje):
- seler konserwowy, 1 słoiczek (290g masa netto),
- 100g korniszonów, masa netto,
- 255g czerwonej fasoli z puszki, masa netto,
- 100g żółtego sera,
- 2 łyżki dobrej jakości majonezu (możecie zamienić na jogurt grecki, albo zmieszać pół na pół),
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw korniszony odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Następnie odsącz czerwoną fasolę. Składniki wrzuc do miski. Później ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na koniec wymieszaj wszystkie składniki z dodatkiem majonezu. Dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA SAŁATKI W WERSJI Z MAJONEZEM TO:
około 300 kcal
Białko: 12,8 g
Węglowodany: 19,9 g
Tłuszcz: 18,1 g
Błonnik pokarmowy: 3,5 g
Ładunek glikemiczny: 5,4
Ta sałatka to idealna propozycja na kolację, ale także świetnie sprawdzi się do zapakowania w pojemnik i zabrania ze sobą np. do pracy. Nadaje się także dla osób z insulinoopornością.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂