Sezon na rozgrzewające zupy uważam za otwarty! Za oknem coraz chłodniej, więc nie wiem jak Wy, ale ja najchętniej sięgam teraz po pyszne zupki 🙂 Dziś mam dla Was propozycję na krem paprykowy z soczewicą. Jest to bardzo aromatyczna zupa, przygotowana z wcześniej upieczonej papryki. Jestem pewna, że skradnie Wasze kubki smakowe! Danie nadaje się także dla dzieci, jest delikatna w smaku i bardzo zdrowa za sprawą dodatku czerwonej soczewicy. Pamiętajcie, że nasiona roślin strączkowych powinny gościć w naszych jadłospisach często, więcej na ten temat pisałam tutaj. Poza tym podstawą tej zupki są papryki – wspaniałe źródło witaminy C. No to koniec pisania, czas zabrać się za gotowanie! 🙂
Krem paprykowy z soczewicą – składniki na 4 porcje:
- 5 czerwonych papryk,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 biała cebulka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy,
- 600ml bulionu warzywnego (ja używam kostki warzywnej BIO),
- szczypta suszonego tymianku,
- ser mozzarella i natka pietruszki do podania.
Krem paprykowy z soczewicą – sposób przygotowania
- Na początek rozgrzej piekarnik do 190 stopni, funkcja góra-dół.
- Następnie umyj, osusz i pokrój w ćwiartki wszystkie papryki oraz usuń z nich gniazda nasienne.
- Później wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i poukładaj na niej kawałki papryk.
- Każdy z kawałków papryki posmaruj za pomocą specjalnego pędzelka oliwą z oliwek (zużyj około 1 łyżki oliwy).
- Tak przygotowane papryki włóż do piekarnika i piecz przez 60 minut. W połowie możesz przewrócić kawałki na drugą stronę aby się zbytnio nie przypiekły.
- W tym czasie w garnku rozgrzej masło oraz drugą łyżkę oliwy z oliwek. Wrzuć i podsmaż do zeszklenia pokrojoną w kostkę cebulkę.
- Następnie dodaj pokrojone w plasterki ząbki czosnku i podsmażaj jeszcze przez 2-3 minuty ciągle mieszając.
- Po godzinie wyciągnij papryki z piekarnika i odstaw na około 10 minut do wystygnięcia, a po tym czasie obierz je ze skórki. Powinna odchodzić bez problemu.
- Do garnka z cebulką i czosnkiem wrzuć papryki, dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw lekko tymiankiem i zalej całość bulionem. Gotuj przez około 10 minut.
- Po tym czasie zblenduj zupę na gładki krem.
- Na koniec soczewicę porządnie przepłucz pod wodą i dodaj do zblendowanej zupy. Następnie ponownie gotuj zupę, ale tym razem już z soczewicą, przez około 15 minut, aby nasiona stały się miękkie.
- Zupkę podawaj z kawałkami sera mozzarella oraz natką pietruszki.
PYCHOTKA! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI (bez uwzględnienia dodatków: mozzarelli i natki pietruszki):
około 325 kcal
Białko: 13,1 g
Węglowodany: 47,2 g
Tłuszcz: 10,1 g
Błonnik pokarmowy: 10,8 g
Ładunek glikemiczny: 10,8
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Naprawdę dobrze napisane. Chcę podziękować za Twoją pracę. Mam nadzieję, że będzie więcej takich wpisów 🙂 Gratki. Będę częściej zaglądał.