Pieczona owsianka na jogurcie greckim

2.5K

Pieczona owsianka na jogurcie greckim, czyli danie, które smakuje wszystkim moim domownikom. To tzw. pewniak w moim domu! Robi się ją błyskawicznie i równie szybko znika z talerza. Jest przepyszna 🙂 Polecam małym i dużym zarówno jako śniadanie, kolację albo do zapakowania na wynos. Możemy potraktować ją jako słodycz albo pełnowartościowy posiłek. Fajnie smakuje z masłem migdałowym i orzechami. Poniżej zamieściłam przepis podstawowy, który można dowolnie modyfikować poprzez uwzględnienie różnych dodatków, czy innych owoców. Częstujcie się przepisem! 🙂

Pieczona owsianka na jogurcie greckim

Składniki (foremka o wymiarach 17 x 19 cm; 4 porcje):

  • 400g jogurtu greckiego,
  • 1 banan,
  • 2 jajka (tu przeczytasz więcej na temat jajek),
  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich (tutaj dowiesz się dlaczego warto je jeść),
  • 2 krople aromatu waniliowego,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka masła,
  • garść mrożonych owoców leśnych.

Sposób przygotowania

Najpierw jogurt grecki, jajka, banana, aromat waniliowy oraz sodę oczyszczoną zblenduj na gładką masę. Następnie dodaj płatki owsiane i wmieszaj je łyżką. Później powstałą masę wlej do naczynia delikatnie wysmarowanego masłem. Na koniec na wierzch wsyp mrożone owoce leśne. Ciasto wstaw do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika, funkcja góra-dół, na 35 minut.

Smacznego! 🙂

JEDNA PORCJA TO:
około 330kcal
Białko: 17,5g
Węglowodany: 41,6g
Tłuszcz: 11,8g
Błonnik pokarmowy: 4,7g
Ładunek glikemiczny: 17,1

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij