Pieczona owsianka na jogurcie greckim, czyli danie, które smakuje wszystkim moim domownikom. To tzw. pewniak w moim domu! Robi się ją błyskawicznie i równie szybko znika z talerza. Jest przepyszna 🙂 Polecam małym i dużym zarówno jako śniadanie, kolację albo do zapakowania na wynos. Możemy potraktować ją jako słodycz albo pełnowartościowy posiłek. Fajnie smakuje z masłem migdałowym i orzechami. Poniżej zamieściłam przepis podstawowy, który można dowolnie modyfikować poprzez uwzględnienie różnych dodatków, czy innych owoców. Częstujcie się przepisem! 🙂

Składniki (foremka o wymiarach 17 x 19 cm; 4 porcje):
- 400g jogurtu greckiego,
- 1 banan,
- 2 jajka (tu przeczytasz więcej na temat jajek),
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich (tutaj dowiesz się dlaczego warto je jeść),
- 2 krople aromatu waniliowego,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka masła,
- garść mrożonych owoców leśnych.
Sposób przygotowania
Najpierw jogurt grecki, jajka, banana, aromat waniliowy oraz sodę oczyszczoną zblenduj na gładką masę. Następnie dodaj płatki owsiane i wmieszaj je łyżką. Później powstałą masę wlej do naczynia delikatnie wysmarowanego masłem. Na koniec na wierzch wsyp mrożone owoce leśne. Ciasto wstaw do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika, funkcja góra-dół, na 35 minut.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 330 kcal
Białko: 17,5 g
Węglowodany: 41,6 g
Tłuszcz: 11,8 g
Błonnik pokarmowy: 4,7 g
Ładunek glikemiczny: 17,1 (IG = 41,6)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂