Spotkania ze znajomymi to dla mnie idealny pretekst aby przygotować słodkości. Oczywiście takie w lepszym wydaniu, bo bez cukru i innych słodzików. Tym razem przygotowałam orzechowy jagielnik z kremem daktylowym, który zachwycił wszystkich! Nawet mój mąż powiedział, że jest to jeden z lepszych, o ile nie najlepszy, z moich „tworów” 🙂 Nie pozostaje mi zatem nic innego, jak tylko podzielić się z Wami tymi pysznościami…:)
Składniki (12 porcji; foremka o średnicy 28cm):
Spód:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich,
- czubata łyżka prawdziwego kakao,
- łyżka oleju kokosowego,
- mały, dojrzały banan.
Masa orzechowa z kaszy jaglanej:
- 200g kaszy jaglanej,
- 2 szklanki napoju migdałowego bez cukru/ lub mleka,
- 6 łyżek masła orzechowego 100%,
- mały, dojrzały banan.
Krem daktylowy:
- garść suszonych daktyli bez pestek, niesiarkowanych,
- 3 łyżki masła orzechowego 100%.
Sposób przygotowania
Przygotowanie tego pysznego ciasta jest wbrew pozorom bardzo proste i szybkie. Nie wymaga pieczenia 🙂
Rozpoczynamy od przygotowania spodu.
Wrzucamy do naczynia płatki owsiane oraz kakao i blendujemy niezbyt dokładnie. Chodzi o to, aby część płatków owsianych pozostała w całości. Następnie dodajemy także banana i olej kokosowy i jeszcze raz blendujemy. Gotową masę mieszamy i wykładamy nią foremkę. Można rozsmarować warstwę łyżką albo zrobić to zwilżonymi dłońmi. Przygotowany spód wstawiamy do lodówki i w tym czasie przygotowujemy jaglany krem orzechowy.
Wsypujemy do garnuszka suchą kaszę jaglaną i krótko prażymy ją, aby pozbyć się goryczki. Następnie przesypujemy kaszę na sitko i przepłukujemy pod zimną wodą. Później przepłukaną kaszę ponownie wrzucamy do garnuszka i zalewamy napojem migdałowym. Gotujemy na małym ogniu aż kasza wchłonie płyn (około 20 minut). Następnie do ugotowanej kaszy dodajemy banana oraz masło orzechowe i całość blendujemy na pyszny, orzechowy krem. Krem wykładamy na nasz gotowy spód.
Na koniec pozostaje nam do zrobienia jeszcze warstwa daktylowa.
W tym celu wystarczy najpierw zalać suszone daktyle wrzątkiem i odstawić je na około 10 minut aby zmiękły. Później dodajemy do nich masło orzechowe i blendujemy. Ta warstwa jest naprawdę przepyszna! Nakładamy ją na wierzch naszego jagielnika i gotowe! 🙂 Ciasto możemy także ozdobić np. borówkami.
Przed podaniem schładzamy przez kilka godzin w lodówce. Najlepiej pozostawić je na całą noc.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 KAWAŁKA:
229kcal
Białko: 7,2g
Węglowodany: 29,9g
Tłuszcz: 10,2g
Błonnik pokarmowy: 4,1g
Ładunek glikemiczny: 16,9
Spróbuj także:
- tarta cytrynowo-kokosowa,
- proste ciasto pomarańczowe.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂