Kochani, zima ma to do siebie, że częściej musimy się posiłkować mrożonymi, czy marynowanymi warzywami. Oczywiście, jeśli macie czas, to zachęcam do przygotowania własnych przetworów. Natomiast jeśli nie dysponujecie wolnym czasem, to nie widzę niczego złego w korzystaniu z tego, co znajdziemy w popularnych marketach. Dziś czeka na Was sałatka z marynowanymi pieczarkami, która jest przepyszna, sycąca i oczywiście z niskim ładunkiem glikemicznym. Zachęcam do wypróbowania! 🙂
Składniki (4 porcje):
- 170g marynowanych pieczarek (masa netto),
- 1 czerwona papryka,
- 60g zielonego groszku konserwowego (masa netto),
- 60g wędliny z indyka,
- 2 jajka,
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku,
- łyżka dobrej jakości majonezu,
- łyżka jogurtu naturalnego,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw ugotuj jajka na twardo, a następnie obierz je, pokrój w kostkę i wrzuć do naczynia. Pieczarki odsącz z zalewy, pokrój w mniejsze kawałki i również wrzuć do naczynia. Dodaj odsączony zielony groszek, pokrojoną w kostką paprykę i wędlinę. Na koniec dodaj także posiekany szczypiorek, jogurt i majonez. Całość dopraw do smaku i wymieszaj.
Smacznego! 🙂
Jedna porcja sałatki to:
około 138 kcal
Białko: 8,3 g
Węglowodany: 7,8 g
Tłuszcz: 8,4 g
Błonnik pokarmowy: 2,4 g
Ładunek glikemiczny: 1,3
Spróbuj także:
Jeśli masz ochotę na gotowy, zimowy jadłospis z niskim IG, to zachęcam Cię do zapoznania się z tym produktem 🙂
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
brzmi super ! szok że taki niski indeks.
Sałatka jest pyszna, polecam! 🙂 Warzywka, błonnik, to i indeks niski 🙂