Propozycja dla tych, którzy mają mało, ale naprawdę mało czasu na przygotowanie obiadu. Szybki przepis na makaron z sosem pomidorowym i kukurydzą. Bardzo smaczne i sycące danie. Do całości można dodać także mięso, np. kurczaka, czy indyka, moja wersja jest wegetariańska i równie smaczna 🙂
Makaron z sosem pomidorowym i kukurydzą – składniki (2 porcje):
- makaron pełnoziarnisty, 140g (masa suchego makaronu),
- 1 mała czerwona cebulka,
- pomidory z puszki krojone, 400g (mogą być świeże),
- kukurydza konserwowa, 200g (masa netto),
- koncentrat pomidorowy, 2 łyżeczki,
- oliwa z oliwek, 1 łyżka,
- szczypta ziół prowansalskich, soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Najpierw makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie według przepisu z opakowania.
Następnie na podgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną cebulkę oraz odsączoną kukurydzę. Później dodajemy także pomidory z puszki i całość krótko gotujemy. Na koniec doprawiamy do smaku i mieszamy z ugotowanym makaronem.
Smacznego! 🙂
Ciekawostka 🙂
Jeśli chcecie, by taki makaron korzystniej wpłynął na Waszą glikemię, to nie mieszajcie go z sosem, tylko połóżcie sos obok makaronu. Makaron bez wchłoniętego w siebie sosu ma niższy indeks glikemiczny 🙂
Jak widzicie, mając niewiele czasu także można przygotować fajny obiad. Nie jest to oczywiście nic wybitnego, ale danie całkiem smaczne, które na pewno zaspokoi szybko Wasz głód. Polecam Wam, jeśli macie mało czasu na przygotowanie obiadu.
Jedna porcja to:
około 394 kcal
Białko: 14,5g
Węglowodany: 79,9g
Tłuszcz: 5,9g
Błonnik pokarmowy: 13,5g
Ładunek glikemiczny: 29,6g (IG = 44,6)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂