Puszyste placuszki z ricotty z czereśniami

1.6K

Puszyste placuszki z ricotty z czereśniami to wspaniały pomysł na letnie śniadanie. Placuszki zasmakują także najmłodszym. Ze swojego doświadczenia pracy dietetyka doskonale wiem, że często to właśnie różnego rodzaju placuszki są ulubionym posiłkiem najmłodszych. A takie przygotowane w ten sposób będą mogły także znaleźć się w menu osób z insulinoopornością i zaburzeniami glikemii. Bardzo podobny przepis ale na placuszki twarogowe znajdziecie w moich gotowych dietach letnich z niskim IG. Serdecznie zapraszam do przepisu! 🙂

Składniki (24 sztuki):

  • 1 opakowanie sera ricotta, 250g,
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 2 łyżki sproszkowanej wanilii, która nada placuszkom delikatnej słodyczy (można zastąpić 4-6 kroplami ekstraktu waniliowego),
  • 4 jajka,
  • szczypta soli,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka oleju kokosowego do smażenia placuszków,
  • garść czereśni do podania.

Sposób przygotowania

Przygotowanie tych placuszków jest bardzo proste. Najpierw wrzucamy do miski wszystkie składniki. Następnie wystarczy wymieszać je ze sobą bardzo dokładnie aby w efekcie powstała gęsta masa. Na koniec ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną i natłuszczoną olejem kokosowym patelnię. Smażymy z oby stron na rumiany kolor.

Gotowe placuszki można podać z owocami, masłem orzechowym, gęstym jogurtem… propozycji jest mnóstwo!

Smacznego! 🙂

JEDEN PLACUSZEK (BEZ UWZGLĘDNIENIA DODATKÓW) TO:
około 46kcal
Białko: 2,7g
Węglowodany: 3,1g
Tłuszcz: 2,6g
Błonnik pokarmowy: 0,5g
Ładunek glikemiczny: 0,9

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij