Puszyste placuszki z ricotty z czereśniami to wspaniały pomysł na letnie śniadanie. Placuszki zasmakują także najmłodszym. Ze swojego doświadczenia pracy dietetyka doskonale wiem, że często to właśnie różnego rodzaju placuszki są ulubionym posiłkiem najmłodszych. A takie przygotowane w ten sposób będą mogły także znaleźć się w menu osób z insulinoopornością i zaburzeniami glikemii. Bardzo podobny przepis ale na placuszki twarogowe znajdziecie w moich gotowych dietach letnich z niskim IG. Serdecznie zapraszam do przepisu! 🙂
Składniki (24 sztuki):
- 1 opakowanie sera ricotta, 250g,
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 2 łyżki sproszkowanej wanilii, która nada placuszkom delikatnej słodyczy (można zastąpić 4-6 kroplami ekstraktu waniliowego),
- 4 jajka,
- szczypta soli,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka oleju kokosowego do smażenia placuszków,
- garść czereśni do podania.
Sposób przygotowania
Przygotowanie tych placuszków jest bardzo proste. Najpierw wrzucamy do miski wszystkie składniki. Następnie wystarczy wymieszać je ze sobą bardzo dokładnie aby w efekcie powstała gęsta masa. Na koniec ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną i natłuszczoną olejem kokosowym patelnię. Smażymy z oby stron na rumiany kolor.
Gotowe placuszki można podać z owocami, masłem orzechowym, gęstym jogurtem… propozycji jest mnóstwo!
Smacznego! 🙂
JEDEN PLACUSZEK (BEZ UWZGLĘDNIENIA DODATKÓW) TO:
około 46 kcal
Białko: 2,7g
Węglowodany: 3,1g
Tłuszcz: 2,6g
Błonnik pokarmowy: 0,5g
Ładunek glikemiczny: 0,9
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂