Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszne placuszki. Tym razem dość zaskakujące bo z użyciem ryby. Pieczone placuszki z warzywami i tuńczykiem to przepyszna propozycja zarówno dla małych jak i dużych. Aromatyczne, uwzględniające cenne kwasy omega-3, których nigdy dość w zdrowej diecie. Serdecznie polecam! 🙂
Składniki (10 sztuk):
- 1 mała cukinia,
- 2 marchewki,
- 120g tuńczyka w zalewie z oleju (masa netto),
- 2 jajka,
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 2 łyżki płatków jaglanych (lub więcej w zależności od konsystencji ciasta; powinno być dość gęste),
- 6 łyżek tartego sera typu parmezan,
- szczypta soli, pieprzu i suszonej bazylii.
Sposób przygotowania
Najpierw marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a cukinię o grubych. Następnie starte warzywa wrzucamy do miski. Dodajemy do nich odsączonego tuńczyka, jajka, szczypiorek, płatki jaglane oraz przyprawy.
Całość mieszamy. Ostatecznie powinniśmy otrzymać dość gęste ciasto. Na koniec mokrymi dłońmi lepimy placuszki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Placuszki pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 25 minut. Pod koniec pieczenia układamy na nich starty ser.
Smacznego! 🙂
CAŁOŚĆ TO:
około 613 kcal
Białko: 63,7 g
Węglowodany: 37,2 g
Tłuszcz: 25,1 g
Błonnik pokarmowy: 6,6 g
Ładunek glikemiczny: 14,8
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Czy zamiast płatków jaglanych można dać owsiane?
Oczywiście 🙂
Wspaniałe 😍 Następnym razem będzie podwojona porcja.
Super! :):):)