Tym razem przepis na chlebek bananowo-kokosowy bez jajek. Dlaczego taki? Głównie z myślą o alergikach. Wiele dzieci nie toleruje jajek albo glutenu z tradycyjnej mąki pszennej, czy orkiszowej. Zatem ten przepis będzie dla nich idealny! A wiadomo, że chlebek bananowy to klasyczny przysmak nie tylko dla dzieci 🙂 Polecam szczególnie po długiej wycieczce rowerowej, wtedy smakuje wyśmienicie. Ponieważ chlebek jest zrobiony na mące bezglutenowej, to jego konsystencja jest dość krucha, ale w smaku – pycha! Serdecznie polecam 🙂 Oczywiście ten wypiek nie jest dosładzany cukrem, czy innym słodzikiem. Chlebek jest słodki tylko dzięki dojrzałym bananom. No i na koniec ważna informacja dla insulinoopornych – porcja chlebka ma niski ładunek glikemiczny, zatem smacznego także dla Was! 🙂
Składniki (tradycyjna keksówka; 12 porcji):
- 4 dojrzałe banany,
- 100g mąki kokosowej,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżka siemienia lnianego,
- 2 łyżki sezamu,
- 4 łyżki oleju kokosowego.
Sposób przygotowania
Najpierw olej kokosowy rozpuść w garnuszku. Następnie siemię lniane zalej gorącą wodą (1/5 szklanki) i odstaw by ziarenka napęczniały. Później banany rozgnieć widelcem. Dodaj do nich roztopiony olej kokosowy, siemię lniane oraz sezam. Wymieszaj. Na koniec dodaj wymieszaną mąkę z sodą oczyszczoną i ponownie wymieszaj. Przygotowane ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek piecz w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez 40 minut. Krój po wystygnięciu 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 KAWAŁKA:
około 134kcal
Białko: 1,4g
Węglowodany: 11,7g
Tłuszcz: 9,9g
Błonnik pokarmowy: 2,8g
Ładunek glikemiczny: 6,4
Spróbuj także:
- klasyczny chlebek bananowy bez dodatku cukru,
- tarta kokosowa z musem rabarbarowym.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂