Tym razem mam dla Was pomysł na naleśniczki jajeczno-migdałowe. Pyszne jako śniadanko albo podwieczorek. Naleśniczki są bardzo delikatne i cieniutkie. Są elastyczne i fajnie zawijają się w rulonik 🙂 Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. naturalnym serkiem i świeżymi owocami. Polecamy! 🙂

Naleśniczki jajeczno-migdałowe – składniki (5 porcji):
- 5 jajek,
- 100ml napoju migdałowego bez dodatku cukru,
- 4 łyżki mąki orkiszowej jasnej,
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego do smażenia.
Sposób przygotowania
Najpierw miksujemy jajka z mlekiem.
Następnie dodajemy mąkę i jeszcze raz wszystko miksujemy na gładkie ciasto.
Rozgrzewamy masło klarowane na specjalnej płaskiej patelni do smażenia naleśników.
Ciasto naleśnikowe nakładamy chochelką na całą powierzchnię patelni.
Smażymy na średnim ogniu z obu stron.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 134kcal
Białko: 7,6g
Węglowodany: 7,4g
Tłuszcz: 8,0g
Błonnik pokarmowy: 0,4g
Ładunek glikemiczny: 5,5 (IG = 79,6)
Lubicie naleśniki? My uwielbiamy! Szczególnie jako weekendowe leniwe śniadanko. Takie naleśniczki można podawać z czym tylko chcemy. Czy to sezonowe owoce, czy jogurt albo pyszne masło orzechowe. Każdy dodatek smakuje wyśmienicie. Podzielcie się w komentarzu swoimi ulubionymi smakami 🙂 Plus takich naleśniczków jest też taki, że można je zjeść na zimno później. Więc spokojnie mogą nam towarzyszyć jako przekąska podczas długich spacerów albo wycieczek rowerowych.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂