Jeśli zapytacie, które z warzyw powinno gościć na naszych stołach jak najczęściej, odpowiem – jarmuż! O ile, my – dorośli, potrafimy sięgnąć po turbo zdrowe zielonolistne warzywa, o tyle – dzieci, często mają z tym problem 🙂 Dlatego jako mama dietetyk serdecznie polecam Wam takie delikatne placuszki jarmużowe – pyszne i zdrowe. U nas znikają z talerza błyskawicznie!
Na początek kilka słów o tym, co znajdziemy w liściach jarmużu:
– po pierwsze sulforafan, czyli bardzo silny przeciwutleniacz o działaniu przeciwnowotworowym,
– karetonoidy, które hamują szkodliwe procesy oksydacyjne,
– witaminę K, która zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów, m.in. piersi, jajnika, pęcherzyka żółciowego, wątroby,
– potas i wapń, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego,
– witaminę C, która oczyszcza organizm z wolnych rodników.
Delikatne placuszki jarmużowe – składniki (14 sztuk):
- 1 banan,
- 1 jajko,
- garść świeżego jarmużu,
- łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego,
- otręby owsiane, 2 łyżki.
Sposób przygotowania
Najpierw należy zblendować banana, jajko i jarmuż na gładką i zieloną masę. Następnie trzeba delikatnie wmieszać do masy otręby. Na koniec placuszki nakładać łyżką na rozgrzaną i wysmarowaną olejem patelnię. Smażyć z obu stron.
PLACUSZKI TO:
około 360 kcal
Białko: 11,6 g
Węglowodany: 46,9 g
Tłuszcz: 15,4 g
Błonnik pokarmowy: 5,0 g
Ładunek glikemiczny: 28,6 (IG = 54,1)
Przepis na te placuszki pochodzi z naszego bestsellerowego e-booka z najlepszymi przepisami dla dzieci. Kupicie go tutaj.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂