Delikatne placuszki jarmużowe – pyszne i turbo zdrowe. Co dobrego znajdziemy w liściach jarmużu?

1.2K

Jeśli zapytacie, które z warzyw powinno gościć na naszych stołach jak najczęściej, odpowiem – jarmuż! O ile, my – dorośli, potrafimy sięgnąć po turbo zdrowe zielonolistne warzywa, o tyle – dzieci, często mają z tym problem 🙂 Dlatego jako mama dietetyk serdecznie polecam Wam takie delikatne placuszki jarmużowe – pyszne i zdrowe. U nas znikają z talerza błyskawicznie!

Delikatne placuszki jarmużowe - pyszne i zdrowe
Piękne i zielone, muszą być bardzo zdrowe! 🙂
Delikatne placuszki jarmużowe - pyszne i zdrowe
Moje maluszki uwielbiają te jarmużowe placuszki!

Na początek kilka słów o tym, co znajdziemy w liściach jarmużu:

– po pierwsze sulforafan, czyli bardzo silny przeciwutleniacz o działaniu przeciwnowotworowym,

karetonoidy, które hamują szkodliwe procesy oksydacyjne,

witaminę K, która zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów, m.in. piersi, jajnika, pęcherzyka żółciowego, wątroby,

potas i wapń, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego,

witaminę C, która oczyszcza organizm z wolnych rodników.

Delikatne placuszki jarmużowe – składniki (14 sztuk):

Sposób przygotowania

Najpierw należy zblendować banana, jajko i jarmuż na gładką i zieloną masę. Następnie trzeba delikatnie wmieszać do masy otręby. Na koniec placuszki nakładać łyżką na rozgrzaną i wysmarowaną olejem patelnię. Smażyć z obu stron.

PLACUSZKI TO:
około 360 kcal
Białko: 11,6 g
Węglowodany: 46,9 g
Tłuszcz: 15,4 g
Błonnik pokarmowy: 5,0 g
Ładunek glikemiczny: 28,6

Przepis na te placuszki pochodzi z naszego bestsellerowego e-booka z najlepszymi przepisami dla dzieci. Kupicie go tutaj.

najlepsze przepisy dla dzieci

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij