Ekspresowe mini serniczki z ricotty to chyba jeden z lepszych moich przepisów na słodkie, małe co nieco! 🙂 Ser ricotta ze względu na swój lekko słodkawy, delikatny smak idealnie sprawdził się jako główny składnik tych mini serniczków. Z kolei piękny, fioletowy kolor uzyskały dzięki dodanym borówkom, które ostatnio wykorzystuję w kuchni na wiele różnych sposobów. Przepis na te serniczki jest naprawdę banalnie prosty. Serdecznie polecam i zapraszam do pieczenia! 🙂
Ekspresowe mini serniczki z ricotty – składniki (10 sztuk):
- ser ricotta, 250g,
- 1,5 dojrzałego banana,
- garść świeżych borówek,
- 2 jajka,
- 3-4 krople aromatu waniliowego.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki oprócz borówek umieść w misce i zmiksuj je na gładką masę. Ja najpierw zblendowałam ręcznym blenderem banany na mus, a później dodałam pozostałe składniki i zmiksowałam całość. Następnie do każdej z silikonowych foremek na muffinki wrzuć 3-4 borówki. Później nałóż masę serową. Serniczki zapiekaj w rozgrzanym na 175 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 25 minut. Po upieczeniu poczekaj, aż serniczki wystygną, a później najlepiej schłodzić je w lodówce przed podaniem.
Smacznego! 🙂
1 SERNICZEK, TO:
około 77kcal
Białko: 4,3g
Węglowodany: 5,6g
Tłuszcz: 4,2g
Błonnik pokarmowy: 0,5g
Ładunek glikemiczny: 2,6
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂