Kaszotto gryczane z pieczarkami i kurczakiem

2.8K

Błyskawiczne i smaczne danie dla mięsożerców 🙂 Aromatyczne kaszotto gryczane z pieczarkami i kurczakiem, polecam! Robi się je naprawdę szybko, a smakuje wyśmienicie. Takie kaszotto można bez problemu zapakować w pojemnik i zabrać ze sobą do pracy. Zapraszam po przepis! 🙂

Kaszotto gryczane z pieczarkami i kurczakiem – składniki:

  • pierś z kurczaka, 80g,
  • kasza gryczana, 3/4 woreczka,
  • pieczarki, około 5 sztuk,
  • 1/2 białej cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżki oliwy z oliwek,
  • natka pietruszki (ile dusza zapragnie),
  • sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania

  1. Najpierw kaszę gotujemy według przepisu z opakowania.
  2. Następnie mięso myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki. Doprawiamy je solą, pieprzem, majerankiem i ziołami, odstawiamy.
  3. Później cebulkę siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.
  4. Rozgrzewamy na głębokiej patelni oliwę i podsmażamy kurczaka przez około 5 minut.
  5. Następnie dodajemy cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieczarki, mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem około 3 minuty.
  6. Dodajemy ugotowaną kaszę, całość mieszamy.
  7. Przed podaniem posypujemy danie posiekaną natką pietruszki.

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij