Błyskawiczne i smaczne danie dla mięsożerców, czyli aromatyczne kaszotto gryczane z pieczarkami i kurczakiem, które bardzo polecam! Robi się je naprawdę szybko, a smakuje wyśmienicie. Posiłek sprawdzi się idealnie na diecie redukcyjnej, gdyż jest nisko kaloryczny, a jednocześnie sycący i bogaty w białko oraz błonnik pokarmowy. Jest to także wspaniała propozycja poprawiająca stan naszych włosów i skóry za sprawą dużej podaży cynku, pełnowartościowego białka i witamin z grupy B. Takie kaszotto można bez problemu zapakować w pojemnik i zabrać ze sobą do pracy. Zapraszam do przepisu! 🙂
Kaszotto gryczane z pieczarkami i kurczakiem – składniki (1 porcja):
- pierś z kurczaka, 80g,
- kasza gryczana, 40g (masa suchej kaszy),
- pieczarki, 10 sztuk,
- 1/2 białej cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżki oliwy z oliwek,
- natka pietruszki (dużo),
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania
- Najpierw kaszę gotujemy według przepisu z opakowania.
- Następnie mięso myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki. Doprawiamy je solą, pieprzem, majerankiem i ziołami, odstawiamy.
- Później cebulkę drobno siekamy, a pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.
- Rozgrzewamy na głębokiej patelni oliwę i podsmażamy kurczaka przez około 5 minut.
- Następnie dodajemy cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieczarki, mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Całość podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem około 3 minuty.
- Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę i całość mieszamy, aby smaki się przegryzły.
- Przed podaniem posypujemy danie posiekaną natką pietruszki.
Smacznego! 🙂
Danie to:
około 393 kcal
Białko: 28,3 g
Węglowodany: 42,6 g
Tłuszcz: 14,2 g
Błonnik pokarmowy: 7,5 g
Ładunek glikemiczny: 15,0
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂