Clafoutis to deser pochodzący z Francji, którego robi się niezwykle prosto, a smakuje obłędnie pysznie! To coś podobnego do pieczonego ciasta naleśnikowego z owocami. Postanowiłam przygotować ten deser na bazie tylko naturalnej słodyczy pochodzącej z owoców, czyli tak, jak lubię najbardziej 🙂 Udało się! Wykorzystałam soczyste czereśnie, kawałek dojrzałego banana oraz mąkę migdałową, która jest delikatnie słodka. Przed Wami clafoutis – francuski deser w zdrowej wersji.
Składniki (4 porcje; kokilki o średnicy 10cm):
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki mąki migdałowej,
- 1/2 szklanki napoju owsianego,
- łyżka sproszkowanej wanilii (lub 6 kropli ekstraktu waniliowego),
- 1 mały dojrzały banan,
- garść czereśni,
- 2 łyżki płatków migdałowych,
- łyżeczka masła do wysmarowania kokilek.
Sposób przygotowania
Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni, funkcja termoobieg. W tym czasie rozbełtaj jajka widelcem z dodatkiem ekstraktu waniliowego. Następnie dodaj do masy banana pokrojonego w małe kawałki (mniejsze niż plasterki), napój owsiany i mąkę migdałową i całość wymieszaj.
Kokilki wysmaruj masłem. Później przelej do nich gotową masę migdałowo-jajeczną. Następnie na wierzch wrzuć pozbawione pestek czereśnie. Na koniec ozdób deser płatkami migdałowymi. Zapiekaj przez około 20 minut. Gotowy deser smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 201 kcal
Białko: 8g
Węglowodany: 14,3g
Tłuszcz: 13,5g
Błonnik pokarmowy: 3,4g
Ładunek glikemiczny: 4,5
Koniecznie zapoznajcie się z tematyką mojej pierwszej książki, której premiera będzie już w lipcu! „Słodycze bez cukru i słodzików” to coś słodkiego i zdrowego. Idealne dla dzieci, osób dbających o swoją dietę na co dzień oraz osób z zaburzeniami glikemii i insulinoopornością. Szczegóły książki na stronie wydawnictwa Vital.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Najlepszy pasztet z cukinii, jaki jadłam !!! A wypróbowałam już wiele przepisów. Dziękuję
O, to wspaniale! Bardzo się cieszę! 🙂
Piekny deser ale w opisie nie piszesz kiedy dodać napoj i make migdałowa. Chyba na końcu i wtedy przelać do kokilek
Piekny deser ale w opisie nie piszesz kiedy dodać napoj i make migdałowa. Chyba na końcu i wtedy przelać do kokilek, jeszcze jedno pytanie czy szklanka ma 250 ml czy 200 bo różnych się uzywa
Poprawiłam, szklanka 250 ml 🙂