Clafoutis – francuski deser w zdrowej wersji

3.8K

Clafoutis to deser pochodzący z Francji, którego robi się niezwykle prosto, a smakuje obłędnie pysznie! To coś podobnego do pieczonego ciasta naleśnikowego z owocami. Postanowiłam przygotować ten deser na bazie tylko naturalnej słodyczy pochodzącej z owoców, czyli tak, jak lubię najbardziej 🙂 Udało się! Wykorzystałam soczyste czereśnie, kawałek dojrzałego banana oraz mąkę migdałową, która jest delikatnie słodka. Przed Wami clafoutis – francuski deser w zdrowej wersji.

Clafoutis - francuski deser w bezcukrowej wersji
Clafoutis w wersji bez dodatku cukru i słodzików. Tylko naturalna słodycz pochodząca z owoców.
Clafoutis - francuski deser w bezcukrowej wersjis - francuski deser w bezcukrowej wersji
Pyszne clafoutis 🙂

Składniki (4 porcje; kokilki o średnicy 10cm):

  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej,
  • 1/2 szklanki napoju owsianego,
  • łyżka sproszkowanej wanilii (lub 6 kropli ekstraktu waniliowego),
  • 1 mały dojrzały banan,
  • garść czereśni,
  • 2 łyżki płatków migdałowych,
  • łyżeczka masła do wysmarowania kokilek.

Sposób przygotowania

Najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni, funkcja termoobieg. W tym czasie rozbełtaj jajka widelcem z dodatkiem ekstraktu waniliowego. Następnie dodaj do masy banana pokrojonego w małe kawałki (mniejsze niż plasterki), napój owsiany i mąkę migdałową i całość wymieszaj.

Clafoutis - francuski deser w bezcukrowej wersji
Mąka migdałowa i napój owsiany są również naturalnie słodkie 🙂

Kokilki wysmaruj masłem. Później przelej do nich gotową masę migdałowo-jajeczną. Następnie na wierzch wrzuć pozbawione pestek czereśnie. Na koniec ozdób deser płatkami migdałowymi. Zapiekaj przez około 20 minut. Gotowy deser smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego! 🙂

JEDNA PORCJA TO:
około 201 kcal
Białko: 8g
Węglowodany: 14,3g
Tłuszcz: 13,5g
Błonnik pokarmowy: 3,4g
Ładunek glikemiczny: 4,5

Koniecznie zapoznajcie się z tematyką mojej pierwszej książki, której premiera będzie już w lipcu! „Słodycze bez cukru i słodzików” to coś słodkiego i zdrowego. Idealne dla dzieci, osób dbających o swoją dietę na co dzień oraz osób z zaburzeniami glikemii i insulinoopornością. Szczegóły książki na stronie wydawnictwa Vital.

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. Najlepszy pasztet z cukinii, jaki jadłam !!! A wypróbowałam już wiele przepisów. Dziękuję

    1. Natalia Author says:

      O, to wspaniale! Bardzo się cieszę! 🙂

  2. Piekny deser ale w opisie nie piszesz kiedy dodać napoj i make migdałowa. Chyba na końcu i wtedy przelać do kokilek

  3. Piekny deser ale w opisie nie piszesz kiedy dodać napoj i make migdałowa. Chyba na końcu i wtedy przelać do kokilek, jeszcze jedno pytanie czy szklanka ma 250 ml czy 200 bo różnych się uzywa

    1. Natalia Author says:

      Poprawiłam, szklanka 250 ml 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Close