Lubicie batata? To pyszny, słodki ziemniak, który jak się okazuje może także stanowić główny składnik ciasta 🙂 Przedstawiam Wam dziś przepis na bardzo łatwe i mocno czekoladowe ciasto z batata. Uwielbiam ten smakołyk! Przygotowanie zajmuje około 40 minut, łącznie z czasem pieczenia 🙂 Pyszne, szybkie, idealne dla łasuchów!
Czekoladowe ciasto z batata – składniki (forma 24x24cm, 9 porcji ciasta):
- 1 duży batat, około 370g,
- 3 małe jajka,
- olej kokosowy lub masło, 4 łyżki,
- kakao naturalne, 1/2 szklanki,
- szczypta sproszkowanej stewii (około 1/6 płaskiej łyżeczki),
- łyżeczka aromatu waniliowego,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3 łyżki dowolnej mąki (ja użyłam mąkę orkiszową jasną),
- wiórki kokosowe niesiarkowane, 2 łyżki (do dekoracji).
Sposób przygotowania
Najpierw obierz batata i zetrzyj go na tarce o dużych oczkach.
Następnie oddziel białka od żółtek i białka ubij na sztywną masę.
Do startych batatów dodaj żółtka, płynny olej kokosowy lub roztopione masło i aromat waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.
Następnie dodaj mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz szczyptę stewii. Ponownie wszystko wymieszaj.
Na koniec dodaj ubite białka jaj i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
Gotowe ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 35 minut.
Gotowe ciasto możesz posypać np. wiórkami kokosowymi.
Smacznego! 🙂
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
155kcal,
Białko: 4,7g
Tłuszcz: 7,1g
Węglowodany: 18,1g
Błonnik pokarmowy: 2,3g
Ładunek glikemiczny: 8,0
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂