Chrupiące placki z batatów

1K

Czy są tutaj fani batatów? W mojej kuchni często goszczą te słodkie ziemniaczki. Uwielbiam je wykorzystywać zarówno w daniach na słodko, jak i na słono. Dziś przygotowałam je w wytrawnej wersji jako chrupiące placki z batatów prosto z piekarnika. Wyszły ekstra! Jak dla mnie to świetny pomysł na pyszną kolację albo dodatek do obiadu. Możemy zajadać je solo albo np. z pysznym, jogurtowym sosem. Fajnie sprawdzą się także jako dodatek do ulubionej sałatki. Serdecznie polecam 🙂 Placuszki mogą z powodzeniem zagościć także w menu dziecięcym.

chrupiące placki z batatów

Chrupiące placki z batatów – składniki (12 sztuk):

  • 1 batat, około 300g,
  • ząbek czosnku,
  • pół białej cebulki,
  • szczypta soli, pieprzu, suszonej bazylii i oregano,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki kaszy manny.

Sposób przygotowania

Przygotowanie tych placuszków jest bardzo łatwe.

Rozpoczynamy od nastawienia piekarnika na 180 stopni, funkcja góra-dół.

W tym czasie obieramy batata i ścieramy go na tarce o drobnych oczkach.

Cebulę oraz czosnek również ścieramy.

Następnie wszystko składniki wrzucamy do miski i dokładnie ze sobą mieszamy.

chrupiące placki z batatów

Gotową masę wykładamy łyżką na blaszkę z papierem do pieczenia.

Delikatnie dociskamy masę, aby powstały dość cienkie placuszki.

Pieczemy przez około 20 minut.

Najlepiej zerkać podczas pieczenia, czy placuszki są już gotowe, bo bardzo szybko się przypiekają, szczególnie po bokach, co oczywiście przydarzyło się mi 🙂

W każdym razie placuszki są pyszne!

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE 1 PLACUSZKA:
40kcal
Białko: 1,2g
Węglowodany: 7,8g
Tłuszcz: 0,4g
Błonnik pokarmowy: 0,9g

Ładunek glikemiczny: 3,9

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij