Jednym z powodów, dla którego Polacy jedzą zdecydowanie za mało ryb jest brak pomysłu na ich przygotowanie. No bo ile razy można jeść smażoną w panierce rybę, która jednak ma niewiele wspólnego ze zdrową dietą! Gwarantuję, że ten przepis pozostanie z Wami na dłużej 🙂 Pyszny dorsz w sosie suszonych pomidorów. Bardzo łatwy w przygotowaniu, idealny pomysł na obiad 🙂

Dorsz w sosie z suszonych pomidorów – poznaj składniki (2 porcje):
- polędwica z dorsza, 300g,
- suszone pomidory w zalewie, 6 sztuk,
- śmietanka 18%, 150g (można zastąpić mlekiem kokosowym w wersji bez laktozy),
- szczypta soli, pieprzu i tymianku,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek.
Co robimy?
Najpierw polędwicę z dorsza myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy rybę do miseczki, dodajemy oliwę i doprawiamy. Ja doprawiam szczyptą soli, pieprzu i 1/2 łyżeczki tymianku, dokładnie mieszam aby ryba miała przyprawy z każdej strony.
Później suszone pomidory blendujemy na gładką pastę. W marketach są także gotowe pasty z suszonych pomidorów, ale to przecież nic trudnego zrobić ją samemu.
Na koniec rozgrzewam patelnię i wrzucamy rybę, krótko podsmażamy przez około 2 minuty z każdej strony. Następnie dodajemy do ryby pastę z suszonych pomidorów i śmietankę. Całość mieszamy i zagotowujemy. Pozostawiamy danie na patelni jeszcze przez około 1-2 minuty i gotowe! 🙂
Moja propozycja podania?
Dziś jedliśmy z kaszą bulgur i gotowanym, zielonym groszkiem. Było pysznie 🙂
JEDNA PORCJA TAKIEJ RYBY BEZ DODATKÓW, TO:
około 410 kcal
Białko: 31,6g
Węglowodany: 16,6g
Tłuszcz: 25,4g
Błonnik pokarmowy: 3,4g
Ładunek glikemiczny: 4,2
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂