Oto one! Przepyszne amarantusowo-kokosowe ciasteczka z rodzynkami! Ich zalety? Ekspresowe w wykonaniu, zrobione bez dodatku tłuszczu, mąki, mleka. Idealne rozwiązanie dla osób na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej. Zapraszam do skorzystania z przepisu 🙂 Takie ciasteczka to także świetny deser dla najmłodszych bo są delikatne i puszyste. Nie zawierają w sobie dodatku rafinowanego cukru. Sprawdzą się idealnie jako przekąska podczas długiego spaceru.

Amarantusowo-kokosowe ciasteczka z rodzynkami – składniki (na 15 sztuk):
– amarantus ekspandowany, 2 szklanki,
– wiórki kokosowe niesiarkowane, 5 łyżek
– jaja z wolnego wybiegu, 2 sztuki,
– rodzynki niesiarkowane, 2 łyżki.
Amarantusowo-kokosowe ciasteczka z rodzynkami – sposób przygotowania
- Najpierw roztrzepuję jaja widelcem.
- Następnie dodaję do nich amarantus, wiórki kokosowe oraz rodzynki i całość mieszam.
- Później z powstałej masy formuję rękoma ciasteczka.
- Piekę je w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni, funkcja góra-dół przez około 15 minut.
- Ciasteczka zdejmuję z blaszki dopiero po ostygnięciu bo są bardzo delikatne i puszyste.
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 CIASTECZKA:
45kcal
Białko: 1,6g
Węglowodany: 4,4g
Tłuszcz: 2,2g
Błonnik pokarmowy: 0,6
Ładunek glikemiczny: 2,0
A czy Wy lubicie domowe, zdrowe słodkości? Mam nadzieję, że staracie się przyrządzać je w domu i coraz rzadziej sięgacie po słodycze ze sklepu. Te niestety są często przepełnione rafinowanym cukrem i tłuszczami trans. A przecież z łatwością możemy przygotować coś słodkiego i jednocześnie zdrowego w domu 🙂
Wypróbujcie także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂