Rybka w sosie kokosowo-cytrynowym

1.7K

Pyszny, szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny? Mówisz – masz! Rybka w sosie kokosowo-cytrynowym to idealne danie zarówno dla małych jak i dużych. Przygotujecie ją błyskawicznie! Taką rybkę możemy podać z ryżem i ulubioną surówką. U nas świetnie sprawdziła się tarta marchewka z jabłkiem 🙂 Polecam ten przepis wszystkim zabieganym mamom, którym brakuje pomysłu i czasu na przygotowanie pysznego i zdrowego obiadu dla całej rodziny. To danie zrobicie w maksymalnie 30 minut 🙂

rybka w sosie kokosowo-cytrynowym

Rybka w sosie kokosowo-cytrynowym – składniki (3 porcje):

  • polędwica z dorsza, 400g,
  • 200ml mleka kokosowego z kartonika (85% ekstraktu z kokosa, polecam z firmy Real Thai),
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny,
  • łyżeczka pieprzu cytrynowego, szczypta kurkumy soli i pieprzu,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • mała, biała cebulka.

Sposób przygotowania

Najpierw drobno siekamy cebulkę, a następnie przesmażamy ją na oliwie.
W tym czasie kroimy rybę w mniejsze kawałki.
Następnie w miseczce mieszamy ze sobą mleko kokosowe, sok z cytryny, a także posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy.
Później do podsmażonej cebulki dodajemy kawałki ryby i całość zalewamy sosem kokosowo-cytrynowym.
Dusimy pod przykryciem przez około 20 minut.
Na koniec gotową rybkę polecam podać z ryżem i ulubioną surówką.

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI (bez uwzględnienia dodatków):
178kcal
Białko: 24,6g
Węglowodany: 6,1g
Tłuszcz: 5,6g
Błonnik pokarmowy: 0,9g

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij