Pyszny, szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny? Mówisz – masz! Rybka w sosie kokosowo-cytrynowym to idealne danie zarówno dla małych jak i dużych. Przygotujecie ją błyskawicznie! Taką rybkę możemy podać z ryżem i ulubioną surówką. U nas świetnie sprawdziła się tarta marchewka z jabłkiem 🙂 Polecam ten przepis wszystkim zabieganym mamom, którym brakuje pomysłu i czasu na przygotowanie pysznego i zdrowego obiadu dla całej rodziny. To danie zrobicie w maksymalnie 30 minut 🙂
Rybka w sosie kokosowo-cytrynowym – składniki (3 porcje):
- polędwica z dorsza, 400g,
- 200ml mleka kokosowego z kartonika (85% ekstraktu z kokosa, polecam z firmy Real Thai),
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny,
- łyżeczka pieprzu cytrynowego, szczypta kurkumy soli i pieprzu,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- mała, biała cebulka.
Sposób przygotowania
Najpierw drobno siekamy cebulkę, a następnie przesmażamy ją na oliwie.
W tym czasie kroimy rybę w mniejsze kawałki.
Następnie w miseczce mieszamy ze sobą mleko kokosowe, sok z cytryny, a także posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy.
Później do podsmażonej cebulki dodajemy kawałki ryby i całość zalewamy sosem kokosowo-cytrynowym.
Dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut.
Na koniec gotową rybkę polecam podać z brązowym ryżem lub kaszą i ulubioną surówką, np. taką lekką z cukinii.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI (bez uwzględnienia dodatków):
około 178 kcal
Białko: 24,6g
Węglowodany: 6,1g
Tłuszcz: 5,6g
Błonnik pokarmowy: 0,9g
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂