Czy istnieją produkty, które zasługują na szczególną uwagę i powinny występować w diecie dziecka jak najczęściej? Oczywiście, że tak! Superfood to żywność zawierająca bardzo cenne i wyjątkowe składniki odżywcze. Są to produkty pełnowartościowe, naturalne i nieprzetworzone, co odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. To właśnie tego rodzaju pokarmy powinny być obecne na talerzach naszych pociech każdego dnia. Superoods w diecie dziecka – o jakie konkretnie produkty chodzi? Zapraszam do artykułu 🙂
Superfoods w diecie dziecka
1. Warzywa i owoce
To oczywiście miejsce pierwsze. Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę diety nie tylko dzieci, ale każdego z nas. Na szczególną uwagę zasługują warzywa zielonolistne. To bogactwo witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego i antyoksydantów. Mogą występować w przeróżnej postaci. Podane w kawałkach, jako surówka, w placuszkach, w zupie… Oj, możliwości jest naprawdę mnóstwo!
2. Kasze
Na szczególną uwagę zasługuje kasza jaglana. Nie bez powodu jest ona nazywana „królową wśród kasz”. Działa na organizm alkalizująco, pomagając pozbyć się toksyn. Posiada właściwości antynowotworowe, antydepresyjne oraz wspomagające układ odpornościowy. Ziarna tej kaszy są bogatym źródłem wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku, miedzi, manganu i selenu. To nasza ulubiona kasza. Świetnie smakuje zarówno w daniach na słono, jak i na słodko.
3. Jajka
Na temat jajek bardzo dużo pisałam tutaj. Są bogate w najlepsze jakościowo białko. Znajdziemy w nich także witaminy: A, D, E, K, B2, B5 i B12 oraz składniki mineralne: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen. Jajka to bardzo wdzięczny produkt w diecie najmłodszych, bo to właśnie na ich bazie powstają ulubione przez dzieci naleśniki, czy różnego rodzaju placuszki.
4. Płatki owsiane
To doskonałe źródło błonnika, żelaza, magnezu, selenu i manganu. Dodatkowo obfitują w witaminy z grupy B. Więcej na temat ich właściwości pisałam tutaj.
5. Siemię lniane i nasiona chia
To małe, niepozorne nasionka o wielkiej mocy. Te pierwsze, nasze krajowe. Te drugie, obecnie również łatwo dostępne. Można stosować zamiennie. Znajdziemy w nich bardzo wartościowe kwasy tłuszczowe omega-3, wapń, magnez, selen, żelazo oraz błonnik. Z uwagi na jego wysoką zawartość nasiona te działają korzystnie na układ trawienny i perystaltykę jelit. Pomagają także wzmocnić układ odpornościowy dziecka. Tutaj znajdziecie wpis o tym, jak przygotować kisiel lniany.
6. Awokado
O nim również pisałam szerzej tutaj. Awokado obfituje w zdrowe kwasy tłuszczowe oraz witaminy: A, E, PP, B6, kwas foliowy, luteinę i potas. Znane jest z usprawniania pracy mózgu, działania przeciwzapalnego oraz ochrony naszych oczu.
7. Owoce leśne
Czyli jagody, maliny, porzeczki, truskawki, jeżyny, borówki. To prawdziwe bogactwo przeciwutleniaczy i witamin. Ich dodatkową zaletą jest fakt, że w przeciwieństwie do innych owoców, nie podnoszą drastycznie poziomu glukozy i insuliny.
8. Jogurt grecki, naturalny, kefir i twaróg
Zawierają bardzo dużą dawkę białka i wapnia, wykazując przy tym niską zawartość węglowodanów i jodu. Znajdziemy w nich także potas i magnez. Taka kombinacja to świetne połączenie wartości odżywczych dla maluchów, którym rosną intensywnie kości i zęby.
9. Dobrej jakości mięso i ryby
Wiem, że obecnie coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa. Owszem, dziecko na dobrze zbilansowanej diecie wegetariańskiej może się prawidłowo rozwijać. Natomiast na pewno obecność mięsa w diecie zdecydowanie ułatwia dostarczenie niezbędnych aminokwasów. Mięso jest wartościowym produktem bogatym w białko, żelazo, cynk i witaminy z grupy B. Oczywiście bardzo ważne jest to, aby wybierać mięso ze sprawdzonego źródła. Jeśli chodzi o ryby, to wiadomo, że dostarczają one przede wszystkim niezwykle istotnych kwasów omega-3. Więcej na temat ryb w diecie dziecka pisałam tutaj.
10. Orzechy i nasiona
Czyli naturalne źródło białka, tłuszczu i składników odżywczych niezbędnych dla rozwoju dziecka. Do wyboru są orzechy w kawałkach, czy pasty orzechowe. Warto również sięgać po nasiona, np. sezamu, które można wykorzystać np. jako dodatek do owsianki. Więcej na ich temat przeczytacie tutaj.
11. Zdrowe tłuszcze
Czyli oliwa z oliwek, olej lniany tłoczony na zimno, masło zwykłe i klarowane oraz olej kokosowy. Warto wiedzieć, że ten ostatni posiada właściwości wspierające układ immunologiczny, działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie.
12. Strączki
Podobnie jak mięso, ryby, jaja, mleko i przetwory mleczne, są dobrym źródłem białka. Przed podaniem strączków trzeba zastosować się do kilku zasad:
- Przed ugotowaniem namoczyć je przez 8-12 godzin. Po namoczeniu zawsze należy odlać wodę, gdyż to w niej gromadzą się wszystkie nieprzyjemne dla jelit substancje.
- Dodać zioła – najlepiej kminek, bazylię, lubczyk, kolendrę, szałwię, tymianek, estragon, majeranek lub czosnek. Doskonale komponują się one ze smakiem strączków, wzbogacając go o dodatkowe właściwości zdrowotne.
- Zawsze należy gotować do miękkości – w niedogotowanych łupinach nasion gromadzą się szkodliwe substancje.
- Warto korzystać ze strączków w zalewie, ze słoika, gdyż zaoszczędzi to nam sporo czasu w kuchni. Wtedy należy dokładnie je przepłukać przed przygotowaniem.
O strączkach więcej przeczytacie tutaj.
Jak widzicie dieta dziecka może być naprawdę wypełniona po brzegi w superfoods! Specjalnie dla Was przygotowałam gotowy e-book z najlepszymi przepisami dla dzieci. Znajdziecie w nim aż 51 przepysznych przepisów z wykorzystaniem superfoods. Wszystkie zostały przetestowane przez Zosię i Antosia i szczerze polecamy je także Waszym maluchom! 🙂 Zerknijcie do naszego sklepu i zapoznajcie się ze szczegółami produktu 🙂
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂