Dziś mam dla Was przepis na pyszny makaron z fasolką szparagową. Danie banalnie proste i naprawdę przepyszne! Do tego nie wymaga godzin spędzonych w kuchni. Polecam zabieganym ale nie tylko. Myślę, że dzieciom także zasmakuje fasolka w takiej właśnie wersji 🙂
Makaron z fasolką szparagową – składniki (2 porcje):
- makaron tagliatelle, około 150g,
- fasolka szparagowa (żółta lub zielona), około 180g,
- 1/2 białej cebulki,
- ser mozzarella, 50g,
- oliwa z oliwek, 2 łyżki,
- zioła prowansalskie, sól, pieprz.
Sposób przygotowania
- Najpierw fasolkę obieramy (pozbywamy się końcówek), kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy we wrzątku przez około 10 minut.
- W tym samym czasie gotujemy makaron według przepisu z opakowania (w innym garnuszku).
- Następnie na rozgrzanej patelni z oliwą krótko podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę.
- Do podsmażonej cebulki dodajemy ugotowaną fasolkę oraz makaron (wcześniej odcedzamy). Całość mieszamy, doprawiamy.
- Na koniec dodajemy mozzarellę (opcjonalnie, bo mniej kaloryczne będzie bez niej, a również bardzo smaczne).
Smacznego! 🙂
Sami widzicie, że danie robi się błyskawicznie. Ja uwielbiam takie obiady, które nie wymagają wielu godzin spędzonych w kuchni, a smakują wszystkim domownikom 🙂
Spróbuj także:
- makaron z cukinią i kurczakiem w sosie curry,
- z brokułem marchewką i sezamem,
- spaghetti z fasolką szparagową, porem i marchewką.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?