Dziś mam dla Was prosty przepis na przepyszny omlet kakaowy na słodko. Idealna propozycja na weekend! 🙂 Jak wiecie, w swojej praktyce dietetycznej prowadzę mnóstwo osób z insulinoopornością. Ta propozycja jest z myślą o nich 🙂 To taki posiłek, który z jednej strony zaspokoi chęć na coś słodszego, a z drugiej nasyci i nie spowoduje gwałtownego wyrzutu glukozy i insuliny. Ten omlet to jedno z ulubionych weekendowych śniadań moich podopiecznych. Być może od dziś będzie także Twoim ulubionym słodkim posiłkiem? Serdecznie zapraszam do prostego przepisu 🙂
Składniki (1 porcja):
- 2 jajka od szczęśliwej kurki,
- 1/2 banana,
- 1 łyżka kakao 100%,
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- łyżka masła orzechowego 100%,
- 1/4 pomarańczy,
- łyżeczka płatków migdałowych,
- łyżeczka suszonych jagód goji,
- garść borówek.
Sposób przygotowania
Najpierw zblenduj ze sobą jajka, banana oraz kakao. Następnie rozgrzej na patelni oliwę. Później wlej jajeczną masę. Omlet smaż na małym ogniu z dwóch stron. Na koniec wyłóż omlet na talerz i posmaruj go masłem orzechowym. Podawaj z resztą dodatków.
Smacznego! 🙂
TAKI OMLET TO:
około 442 kcal
Białko: 20,2 g
Węglowodany: 49,2 g
Tłuszcz: 20,3 g
Błonnik pokarmowy: 8,3 g
Ładunek glikemiczny: 15,6 (indeks glikemiczny 39 – niski)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂