Czekoladowe ciasto na bazie suszonych daktyli – bez dodatku cukru, wilgotne i pyszne

3.4K

Słodkie, chociaż bez cukru! Takie właśnie jest czekoladowe ciasto na bazie suszonych daktyli. Jedno z szybszych jeśli chodzi o przygotowanie ciast. Jest zaskakujące i pyszne. Fajnie sprawdzi się jako słodka piknikowa przekąska. To ciasto polecam także najmłodszym. Zapraszam do przepisu 🙂

Czekoladowe ciasto na bazie suszonych daktyli
Wilgotne i czekoladowe ciasto osłodzone suszonymi daktylami

Składniki (tortownica o średnicy 22cm; 12 porcji):

  • garść suszonych daktyli bez pestek, niesiarkowanych (około 50g),
  • 3 jajka,
  • 100g masła,
  • 5 łyżek kakao 100%,
  • 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (ciasto robiłam także w wersji 1 szklanka mąki migdałowej i 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej – wyszło równie pyszne),
  • 1 szklanka mleka 2% (można zastąpić niesłodzonym napojem roślinnym),
  • łyżeczka sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania

Najpierw suszone daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 15 minut. Po ty czasie zblenduj je na gładki mus. W garnuszku rozgrzej masło, następnie dodaj do niego mleko, kakao oraz mus daktylowy. Wszystko podgrzewaj do czasu, aż powstanie gęsta, czekoladowa masa.

Później zestaw garnuszek z ognia i pozostaw masę do ostygnięcia. W tym czasie w misce wymieszaj mąkę i sodę oczyszczoną. Żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywno. Do schłodzonej masy czekoladowej dodaj żółtka i wymieszaj. Następnie masę czekoladową przelej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj do połączenia się składników.

Na koniec delikatnie wmieszaj ubite białka jaj.

Czekoladowe ciasto na bazie suszonych daktyli

Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 40 minut.

Czekoladowe ciasto na bazie suszonych daktyli

JEDEN KAWAŁEK CIASTA (z użyciem mąki orkiszowej pełnoziarnistej) TO:
około 185kcal
Białko: 6,1g
Węglowodany: 22,2g
Tłuszcz: 8,7g
Błonnik pokarmowy: 3,9g
Ładunek glikemiczny: 9,4

Daktyle to jeden z moich ulubionych naturalnych pomocników przy osładzaniu wypieków. Kto już ma moją książkę, ten wie 😉. „Słodycze bez cukru i słodzików”, a w niej aż 107 przepysznych i prostych propozycji na słodycze w zdrowej wersji bez dodanego cukru i słodzików. Zachęcam do zapoznania się ze szczegółami na stronie wydawnictwa Vital.

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Join the Conversation

  1. Super ciasto! Proste, szybkie i bez dodatku cukru. Wygląda apetycznie 🙂 pozdrawiam

    1. Natalia Autor says:

      Dziękuję! 🙂 Tak też smakuje 🙂

  2. To ciasto jeszcze nieraz pojawi się w moim domu 🙂
    Pysznie 😊

    1. Natalia Autor says:

      Bardzo się cieszę! 🙂 u mnie też gości często… 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij