Słodkie, chociaż bez cukru! Takie właśnie jest czekoladowe ciasto na bazie suszonych daktyli. Jedno z szybszych jeśli chodzi o przygotowanie ciast. Jest zaskakujące i pyszne. Fajnie sprawdzi się jako słodka piknikowa przekąska. To ciasto polecam także najmłodszym. Zapraszam do przepisu 🙂


Składniki (tortownica o średnicy 22cm; 12 porcji):
- garść suszonych daktyli bez pestek, niesiarkowanych (około 50g),
- 3 jajka,
- 100g masła,
- 5 łyżek kakao 100%,
- 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (ciasto robiłam także w wersji 1 szklanka mąki migdałowej i 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej – wyszło równie pyszne),
- 1 szklanka mleka 2% (można zastąpić niesłodzonym napojem roślinnym),
- łyżeczka sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania
Najpierw suszone daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 15 minut. Po ty czasie zblenduj je na gładki mus. W garnuszku rozgrzej masło, następnie dodaj do niego mleko, kakao oraz mus daktylowy. Wszystko podgrzewaj do czasu, aż powstanie gęsta, czekoladowa masa.

Później zestaw garnuszek z ognia i pozostaw masę do ostygnięcia. W tym czasie w misce wymieszaj mąkę i sodę oczyszczoną. Żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywno. Do schłodzonej masy czekoladowej dodaj żółtka i wymieszaj. Następnie masę czekoladową przelej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj do połączenia się składników.

Na koniec delikatnie wmieszaj ubite białka jaj.

Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 40 minut.

JEDEN KAWAŁEK CIASTA (z użyciem mąki orkiszowej pełnoziarnistej) TO:
około 185kcal
Białko: 6,1g
Węglowodany: 22,2g
Tłuszcz: 8,7g
Błonnik pokarmowy: 3,9g
Ładunek glikemiczny: 9,4
Daktyle to jeden z moich ulubionych naturalnych pomocników przy osładzaniu wypieków. Kto już ma moją książkę, ten wie 😉. „Słodycze bez cukru i słodzików”, a w niej aż 107 przepysznych i prostych propozycji na słodycze w zdrowej wersji bez dodanego cukru i słodzików. Zachęcam do zapoznania się ze szczegółami na stronie wydawnictwa Vital.

Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Super ciasto! Proste, szybkie i bez dodatku cukru. Wygląda apetycznie 🙂 pozdrawiam
Dziękuję! 🙂 Tak też smakuje 🙂
To ciasto jeszcze nieraz pojawi się w moim domu 🙂
Pysznie 😊
Bardzo się cieszę! 🙂 u mnie też gości często… 🙂
Dla mnie za mało słodkie ale dziękuję za przepis 😊 Następnym razem dam 100g daktyli i będzie bomba 👌
Jasne! 🙂 Każdy z nas ma swój indywidualny poziom odczucia słodkości… 🙂 Następnym razem dorzuci Pani więcej i będzie idealnie! 🙂
czy szklanka 200 czy 250ml
250 ml
jaki rozmiar tortownicy?
Jest podane przy składnikach, tortownica o średnicy 22 cm 🙂
Dzień dobry, zrobiliśmy z 200g. W moim odczuciu te 100 g było by lepsze.
Podaliśmy z maskarpone i owocami sezonowymi. Pycha! Pytanie czy da radę zrobić dwa dni wczesniej? Np w piątek na niedzielę ? 🙂
Pewnie, można zrobić wcześniej, powinno być tak samo smaczne! 🙂 Ilość daktyli zależna od preferencji słodkiego smaku 🙂 Pozdrawiam ciepło! 🙂
czy można dodać tylko mąkę migdałową? albo pół na pół z kokosową?
Wtedy na pewno ciasto będzie niższe, to są mąki bezglutenowe. Natomiast myślę, że smakowo będzie ok! 🙂
Dzień dobry
Dlaczego nie termoobieg ?
Martwię się ze nie wyrośnie lub wyjdzie zakalec na środku, zawsze piekłam z termoobiegiem. 🙂 już w piekarniku wiec liczę na szybką odp xD
Ojej, dopiero odczytałam! Czy ciasto się udało?! 🙂 Ja po prostu zwykle piekę góra-dół…:)