Ciasteczka owsiane – chyba każdy z nas je zna i uwielbia! Oczywiście przepisów na nie jest całe mnóstwo, sama mam na swoim blogu ich kilka. Ale tym razem czekają na Was prawdopodobnie najlepsze ciasteczka owsiane. Zgodnie z moją filozofią nie zawierają dodatkowego cukru i słodzików, a są słodkie dzięki dojrzałym bananom. Smaku nadaje im także cynamon cejloński, który jest stałym bywalcem w mojej kuchni. Ciasteczka są ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze – smakują także najmłodszym 🙂 Moje dzieciaczki je uwielbiają! Ciasteczka smakują najlepiej, gdy są jeszcze ciepłe – mają chrupiący wierzch i mięciutki środek. Z czasem miękną, ale nie tracą na smaku więc spokojnie można je przechowywać przez kilka dni w pojemniku. Serdecznie zapraszam do skorzystania z prostego przepisu!
Składniki (16 sztuk):
- 2 dojrzałe banany,
- 10 łyżek płatków owsianych górskich (o właściwościach płatków przeczytacie tutaj),
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 2 jajka (o jajkach więcej tutaj),
- pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego.
Sposób przygotowania
Wbij do miski jajka. Dodaj banany i olej kokosowy. Całość zblenduj na gładką masę. Następnie dodaj płatki owsiane i cynamon. Dokładnie wymieszaj. Ciasto wykładaj łyżką na blaszkę z papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, funkcja góra-dół.
To wszystko, smacznego! 🙂
JEDNO CIASTECZKO TO:
około 56 kcal
Białko: 1,7 g
Węglowodany: 7,9 g
Tłuszcz: 2,3 g
Błonnik pokarmowy: 0,9 g
Ładunek glikemiczny: 3,8
Z racji tego, że ciasteczka są przygotowane na bazie płatków owsianych, to stanowią wspaniałe źródło cennych dla zdrowia beta-glukanów, o czym więcej przeczytacie tutaj! 🙂
Jeśli szukasz podobnych przepisów na zdrowe słodkości, koniecznie sprawdź moją książkę! Znajdziesz w niej aż 107 wspaniałych propozycji!
A w moim internetowym sklepie jest dostępna także kontynuacja książki w postaci e-booka z kolejnymi przepisami, tym razem także z wykluczeniem glutenu i laktozy 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Jak długo można przechowywać takie ciasteczka ?
Dzień dobry! 🙂 Ja trzymałam je do 3 dni w zamkniętym pojemniczku. Chociaż zdecydowanie najlepiej smakują od razu po upieczeniu, później robią się miękkie ale nadal pyszne 🙂
Czy można użyć inny olej niż kokosowy?
Pewnie, może być zwykłe masło 🙂