Komu pysznego goferka na śniadanie? 🙂 Owsiane gofry bananowe to wspaniała propozycja nie tylko dla najmłodszych, choć pewnie to właśnie oni będą najbardziej zadowoleni. Ten przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Gofry wychodzą przepyszne, choć muszę przyznać, że nie są chrupiące. Nam jednak bardzo smakują, szczególnie z takimi dodatkami jak jogurt naturalny i pyszne, sezonowe owoce. Zapraszamy do przepisu na owsiane gofry bananowe 🙂
Owsiane gofry śniadaniowe – składniki (6 sztuk):
- 1 duży banan,
- 2 jajka,
- szklanka mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych – wówczas należy zmielić około 2 szklanki płatków owsianych górskich),
- szklanka mleka 2% lub niesłodzonego napoju roślinnego,
- ulubione dodatki,
- około 1 łyżeczka oleju rzepakowego do wysmarowania gofrownicy.
Sposób przygotowania
Najpierw blenduję banana z jajkami na gładką masę.
Następnie dodaję pozostałe składniki i wszystko razem miksuję.
Gotowe ciasto wylewam chochelką do wysmarowanej za pomocą pędzelka olejem rzepakowym gofrownicy.
Gofry piekę do zarumienienia (czas jest zależny od indywidualnego modelu gofrownicy).
Podaję z jogurtem naturalnym, sezonowymi owocami i sezamem.
Smacznego! 🙂
1 GOFEREK NA MLEKU KROWIM 2%, BEZ UWZGLĘDNIENIA DODATKOW, TO:
około 138kcal
Białko: 6,1g
Węglowodany: 18,0g
Tłuszcz: 4,8g
Błonnik pokarmowy: 1,6g
Ładunek glikemiczny: 6,2 – niski, zatem nawet osoby z insulinoopornością mogą sobie na nie pozwolić 🙂
Jestem pewna, że te gofry zasmakują wszystkim dzieciaczkom. Są mięciutkie i delikatnie słodkie. Możemy zjeść je od razu po przygotowaniu, albo zostawić na później.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Jestem cukrzykiem i z chęcią spróbuję tych goferkow
Życzę smacznego! 🙂